FUNKCJA
olka07: funkcja f(x)=−x2+bx+c przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla agrgumentów xE(1;5)
a)wyznacz wspolczynniki b i c
b)wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem funkcji f
c) podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f
29 wrz 15:44
Grześ: Tak więc skoro y>0 dla x∊(1,5), to 1,5 są pierwiastkami tej oto funkcji, czyli korzystamy ze
wzoru:
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2), u nas a=−1, x
1=1, x
2=5
f(x)=−(x−1)(x−5)=−(x
2−6x+5)=−x
2+6x−5, czyli:
b=6, c=−5
| | −b | | −Δ | |
b) policz xw= |
| oraz yw= |
| |
| | 2a | | 4a | |
c)
y↗ dla x∊(−
∞,x
w>
y↘ dla x∊<x
w,+
∞)
29 wrz 15:59
Gustlik: funkcja f(x)=−x
2+bx+c przyjmuje wartosci dodatnie tylko dla agrgumentów xE(1;5)
a)wyznacz wspolczynniki b i c
b)wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem funkcji f
c) podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f
ad a) ze wzorów Viete'a:
Miejsca zerowe funkcji to x
1=1, x
2=5 − mozna to odczytać z podanego w treści zadania
przedzialu.
| | b | | b | |
x1+x2=− |
| → 1+5=− |
| → b=6
|
| | a | | −1 | |
| | c | | c | |
x1x2= |
| → 1*5= |
| → c=−5
|
| | a | | −1 | |
ad b)
f(x)=−(x−1)(x−5) → q=f(p)=−(3−1)(3−5)=−2*(−2)=4
W=(3, 4)
ad c) parabola ma ramiona w dół (a=−1<0), zatem rosnie w dla x€(−∞, 3), a maleje dla x€(3, +∞).
30 wrz 00:36