matematykaszkolna.pl
wielomiany pierw: Witam. Mam te zadanie: http://www.zadania.info/d551/8914961 I w tym zadaniu gdy już sprawdzimy kiedy te równanie ma dwa pierwiastki, dlaczego mamy tez sprawdzić ten warunek kiedy dwa pierwiastki są dodatnie. Przecież w poleceniu nie pisze Zbadaj kiedy te równanie ma 4 DODATNIE pierwiastki. Proszę o odp
29 wrz 15:41
Grześ: racja, że nie, ale jak podstawiasz sobie t=x2, to aby x2 wyszły dwa pierwiastki t>0 Tak więc musi być spełniony taki warunek: t1>0 oraz t2>0, a to spełnione jest wtedy, gdy: t1+t2>0 oraz t1t2>0 Przemyśl to sobie i uwzględnij podstawienie zmiennej pomocniczej emotka
29 wrz 16:02
Grześ: A tak poza tym podam przykład: otrzymasz t1=1 oraz t2=4, wróć do podstawienie i powiedz ile otrzymasz rozwiązań? a z takiej pary rozwiązań: t1=−1 , t2= 9
29 wrz 16:03
pierw: Tylko w tym zadaniu nie wychodza konkretne liczby a przedzialy, w delcie wychodzi m, zmienna pomocnicza to t , chyba juz mi sie wsyztsko pomieszlo
29 wrz 16:23
Grześ: wiem, że nie wychodzą konkretne liczby, ale pokazałem Ci na przykładzie, że aby otrzymać 4 rozwiązania, należy otrzymać wie dodatnie t, czyli zmienne pomocnicze. musisz to sobie ułożyć, pomysl nad tym...
29 wrz 17:37