wielomiany
pierw: Witam. Mam te zadanie:
http://www.zadania.info/d551/8914961
I w tym zadaniu gdy już sprawdzimy kiedy te równanie ma dwa pierwiastki, dlaczego mamy tez
sprawdzić ten warunek kiedy dwa pierwiastki są dodatnie. Przecież w poleceniu nie pisze Zbadaj
kiedy te równanie ma 4 DODATNIE pierwiastki. Proszę o odp
29 wrz 15:41
Grześ: racja, że nie, ale jak podstawiasz sobie
t=x
2, to aby x
2 wyszły dwa pierwiastki t>0
Tak więc musi być spełniony taki warunek:
t
1>0 oraz t
2>0, a to spełnione jest wtedy, gdy:
t
1+t
2>0 oraz t
1t
2>0
Przemyśl to sobie i uwzględnij podstawienie zmiennej pomocniczej
29 wrz 16:02
Grześ: A tak poza tym podam przykład:
otrzymasz t1=1 oraz t2=4, wróć do podstawienie i powiedz ile otrzymasz rozwiązań?
a z takiej pary rozwiązań: t1=−1 , t2= 9
29 wrz 16:03
pierw: Tylko w tym zadaniu nie wychodza konkretne liczby a przedzialy, w delcie wychodzi m, zmienna
pomocnicza to t , chyba juz mi sie wsyztsko pomieszlo
29 wrz 16:23
Grześ: wiem, że nie wychodzą konkretne liczby, ale pokazałem Ci na przykładzie, że aby otrzymać 4
rozwiązania, należy otrzymać wie dodatnie t, czyli zmienne pomocnicze.
musisz to sobie ułożyć, pomysl nad tym...
29 wrz 17:37