wielomiany!!!!!!!!!!!!!
aska: wielomiany w(x)=(x2−a)2 i v(x)=x2(x2+2)+1 sa rowne. wyznacz wspolczynnik a/
29 wrz 15:30
pomagacz:
W(x) = x4 − 2x2a + a2
V(x) = x4 + 2x2 + 1
x4 − 2x2a + a2 = x4 + 2x2 + 1
porównaj kolory do siebie i policz
29 wrz 15:36
Skipper: a=−1
29 wrz 15:37
pomagacz:
skipper podał odpowiedź, co jest najprostszym wyjściem, ja myślę, że aska nie wie jak
to zostało policzone
niewiadoma a występuje w zielonym i brązowym kolorze:
−2x2a = 2x2 // :2x2
−a = 1
a = −1
a2 = 1
a = √1
a = ±1
ale w pierwszym równaniu jest poprawna odpowiedź, że a = −1
29 wrz 15:50