Fizyka
Angela: Na ciało o masie 10kg znajdujących się na poziomym podłożu działa pozioma siła o wartości 100N.
Oblicz przyspieszenie ciała jeśli współczynnik tarcia ciała o podłoże wynosi 0,2
29 wrz 14:27
Mateusz: Na klocek działają dwie siły podana siła F i siła tarcia zeby obliczyc przyszpieszenie ciała
musisz wyznaczyc wypadkową tych sił a zeby wyznaczyc wypadkową musisz najpierw wyznaczyc siłę
tarcia i dlatego masz podany ten wspołczynnik tarcia sprobuj pomyslec co dalej.
29 wrz 14:33
det 0:
śmiało można dodać jeszcze dwie siły działające na to ciało N−siła nacisku na podłoże,
Q=mg−siła ciężkości .Wobec powyższego mamy:
| ⎧ | F = ma + T | |
| ⎩ | μ=Tmgcosα=TN |
|
α = ∡ ( Q ; N ) − w naszym przypadku α=0
o
Uwzględniając,że F = 100 N ,m=10 kg,μ=0,2,g=9,81 ms
−2,możemy dopiero
obliczyć a
29 wrz 16:47