całka
popkim: pomocy. ∫∫xycos(xy2)dxdy: 0≤x≤π/2; 0≤y≤2
29 wrz 14:23
AS: Wynik końcowy: 0.862967
29 wrz 16:23
AS: Czy w zadaniu na pewno jest xy czy też x*y
29 wrz 16:55
Trivial: Stawiam na x2y.
29 wrz 16:56
Trivial: Albo nawet xycos(xy) też da się policzyć.
29 wrz 16:59
AS: Niedowiarku,przecież tę całkę juz wyliczyłem,masz tylko dokończyć
bardzo prostą całeczkę.
29 wrz 17:26
popkim: wiem właśnie, nie zauważyłam

przepraszam za powtórzenie

iiiii dziękuję !
29 wrz 17:42
AS: Całkowanie przez części
J = ∫xsinxdx
Podstawienie
u = x dv = sinx
du = dx v = ∫sinxdx = −cosx
J = u*v − ∫vdu = x*(−cosx) − ∫(−cosx)dx = −xcosx + sinx
29 wrz 18:16