Symetralna
Jackob: Zadanie nazywa się "Symetralna"
Dany jest punkt C(2,3) i prosta o równaniu y=2x−8 będąca symetralną odcinka BC. Wyznacz
współrzędne punktu B. Wykonaj obliczenia uzasadniające odpowiedź.
29 wrz 13:01
Mateusz: Rysuneczek zrobiony
29 wrz 13:11
Skipper:
a do czego ten rysuneczek?
przez punkty B i C przechodzi prosta m o współczynnku kierunkowym a=−1/2
... znamy więc równanie tej prostej.
Punkt B leży na tej prostej .... jego współrzędne spełniaja więc również jej równanie.
Jednocześnie współrzędne środka odcinka BC spełniają równanie prostej y=2x−8
... przyjemnych rachunków
29 wrz 13:29
Mateusz: A po to zeby
Jackob zobaczył to co juz mu napisałeś bo jak mozna sie domyślić nie wpadł
na to wiec chciałem zeby to zobaczył ale juz teraz mysle ze spokojnie policzy
29 wrz 13:37