oblicz dlugość przekątnej....
karola: proszę o pomoc w zadaniu :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz
długość przekątnej tego graniastosłupa, jeśli przekątna graniastosłupa tworzy z
przekątną jednej ze ścian bocznych kat 30 stopni.
9 mar 14:13
Lisek:
P1-przekątna graniastosłupa
P2-przekątna ściany bocznej
h-wysokość graniastosłupa
P1=√h2+32
P2=√h2+16
sin30=4/√h2+32
1/2=4/√h2+32
√h2+32=8
h=4√2
P1=√32+32=8
9 mar 14:35
karola: dziękuje bardzo

czy to juz koniec zadania?
9 mar 14:41