Rozwiąż nierówność z log i x
Delisle: x
log3x + x
2log3x >12
Witam mam problem z tym zadaniem.
zamieniam to na log
xxlog3x + log
xx2log3x > log
x12
czyli log
3x + 2log
3x > log
x12
Problem w tym, że po dodaniu logarytmów po lewej stronie, nie mam pomysłu na to, co zrobić
dalej.
Próbowałem zamienić podstawę logarytmu po prawej stronie, lecz wychodzi mi dzielenie
Jak to można zrobić?
29 wrz 11:23
think: ja bym zrobiła podstawienie xlog3x = t
29 wrz 12:50
Trivial:
D: x>0
x
log3x + x
2log3x > 12
u = x
log3x, x∊D ⇒ u>0
u + u
2 > 12
u
2+u−12 > 0
Δ = 1 + 48 = 49;
√Δ = 7
u
2 = 3.
Ale u>0, czyli:
u > 3
x
log3x > 3 /log
3
log
3x
log3x > log
33
log
3x*log
3x > 1
log
32x > 1
(log
3x > 1 ⋁ log
3x < −1) ⋀ x∊D
x > 3 x < 3
−1
29 wrz 12:59