matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!!
Marcinsztajn:
Udowodnij tożsamość: ctgα*sinα*cosα+cos
2
α/tgα=ctgα
28 wrz 23:29
think:
cos
2
x
ctgxsinxcosx +
= ctgx*sinx*cosx + cos
2
x*ctgx = ctgx(cos
2
x + sinx*cosx) także
tgx
niestety ale nie wychodzi...gdyby było:
tgx*sinx*cosx + cos
2
x
to by była prawda, ale tak to niestety...
tgx
29 wrz 09:02