Proszę o Pomoc. ;(
Agula: Wyznacz takie wartości parametru m dla których wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 5x2 − mx + 1 = 0 jest równa 1.
28 wrz 23:02
ICSP: chwilkę.
28 wrz 23:03
ZKS:
|x1 − x2| = 1
√(x1 + x2)2 − 4x1x2 = 1 / 2 (jako że obie strony są ≥ 0)
(x1 + x2)2 − 4x1x2 = 1
Teraz tylko wzory Viete'a.
28 wrz 23:06
28 wrz 23:08
Gustlik: ZKS, zapomniałeś jeszcze o Δ>0.
28 wrz 23:10
28 wrz 23:12
Eta:

dla
ICSP
28 wrz 23:13
ICSP: 
dla
Ety
28 wrz 23:14
ZKS:
Gustliku o niczym nie zapomniałem bo ja tylko rozpisywałem moduł a
Δ nie liczyłem bo
to zostawiam dla
Agula ale o tym co napisał
ICSP owszem zapomniałem o tym przejściu.
28 wrz 23:18
Eta:
Nie bój się
Gustlika
28 wrz 23:20
Gustlik: Eta, masz rację, ja nie gryzę
29 wrz 00:07