Zespolone
Godzio: Liczby zespolone
Zad. 1 Wykazać, że:
z1 * z2 = 0 ⇔ z1 = 0 lub z2
Czy wystarczy takie coś :
1o z1 = 0
(0,0) * (x2,y2) = (0 * x2 − 0 * y2, 0 * y2 + x2 * 0) = (0 − 0,0 + 0) = (0,0) = 0
2o z2 = 0
(x1,y1) * (0,0) = (x1 * 0 − y1 * 0), x1 * 0 + 0 * y1) = (0 − 0, 0 + 0) = (0,0) = 0
Z 1o i 2o ⇒ z1 * z2 = 0 ⇔ z1 = 0 lub z2
28 wrz 22:36
Jack:
pokazałeś w jedną stronę (←)
28 wrz 23:00
b.: pokazałeś tylko łatwiejszą implikację ,,<=''
28 wrz 23:01
Godzio:
(x
1,x
2) * (x
2,y
2) = (x
1x
2 − y
1y
2, x
1y
2 + x
2y
1) = 0 ⇔
| ⎧ | x1x2 − y1y2 = 0 | |
| ⎩ | x1y2 + x2y1 = 0 | coś w tą stronę ?
|
28 wrz 23:06
Jack:
może zapisz w postaci wykładniczej ten iloczyn− myślę, że wtedy od razu otrzymasz wynik
28 wrz 23:13
b.: tak
(literówka: powinno być (x1,y1) na początku)
28 wrz 23:14
b.: z tego co Godzio napisał też można od razu otrzymać wynik, choć nie jest to aż tak oczywiste
28 wrz 23:23
Godzio:
Jack ja dopiero jeden wykład miałem na ten temat i narazie mam takie początki więc w
postaci wykładniczej się nie orientuje, ale listę mamy zrobić,
Kontynuując, ale nie za bardzo wiem jak to dokończyć
x
1x
2 = y
1y
2
x
1y
2 = −x
2y
1 : dzielę równania przy założeniu y
2,x
2 ≠ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| x2 | | y2 | |
| = |
| ⇒ −x22 = y22 ⇔ x2 = y2 = 0 (założenie było fałszywe) |
| y2 | | −x2 | |
⇒ z
2 = (0,0) = 0
28 wrz 23:26
b.: do tego dzielenia potrzebujesz też x1, y1 ≠ 0 −− chcesz 0 skrócić?
28 wrz 23:27
Godzio: No tak, zapomniałem dodać, a ta końcówka jest ok ?
28 wrz 23:28
b.: nie, bo to że założenie było fałszywe będzie oznaczało tylko tyle, że nie mogłeś podzielić
28 wrz 23:28
b.: sorry źle napisałem, będzie oznaczało, że nie wszystkie z x i y są różne od 0
28 wrz 23:29
Godzio:
A przemnożyć ? Tutaj już chyba nic nie trzeba zakładać
x12x2y2 = − y12x2y2
x12x2y2 + y12x2y2 = 0
x2y2(x12 + y12) = 0 ⇒ x2 = 0 lub y2 = 0 lub x12 + y12 = 0 ⇔ x1 = y1 = 0 ⇒
z1 = (0,0) = 0
28 wrz 23:31
b.: czyli pokażesz w ten sposób, że co najmniej jedna z 4 liczb jest zerem, ale to jeszcze nie
koniec
28 wrz 23:31
b.: no nie do końca, bo jeszcze musisz rozpatrzyć pierwsze 2 przypadki (x2=0; y2=0)
28 wrz 23:32
Godzio:
Wiesz co, pomyślę nad tym trochę żeby to jakoś sklecić w całość i jakiegoś wieczoru to
przedstawię łącznie z paroma innymi zadaniami, bo teraz będę pleść same głupoty
28 wrz 23:34
b.: jesteś bardzo blisko rozwiązania... ale ok
28 wrz 23:35
Godzio: Tylko powiedz czy idę w dobrą stronę z tym mnożeniem stronami
28 wrz 23:36
b.: no coś dostałeś −− w 3. przypadku koniec, w pierwszych dwóch jeszcze nie, ale już bliżej −−
jeśli np. x2=0, to wstawiamy do początkowego układu równań i...
28 wrz 23:37
Godzio:
Dla x2 = 0
y1y2 = 0 ⇒ y1 = 0 lub y2 = 0
x1y2 = 0 ⇒ x1 = 0 lub y2 = 0
No to tyle wiem, ale co to da ? dalej mamy to "lub" więc równie dobrze x1,y1 = 0 a y2 ≠ 0
hmmm
28 wrz 23:40
Godzio:
A dobra

x
2 = 0 i x
1 = 0 i y
1 = 0
lub
x
2 = 0 i y
2 = 0
O to chodziło ?
28 wrz 23:41
b.: tak
można też było zacząc od tego, że (x1x2 − y1y2)2 + (x1y2 + x2y1)2 = 0, otwieramy
nawiasy, itd. Chyba nie będzie (wiele) szybciej, choć dla mnie tak było bardziej naturalnie,
bo liczba zespolona = 0 oznacza, że kwadrat jej modułu równa się 0 (nawet jeśli tego jeszcze
'nie wiemy' − tj. nie udowodniliśmy − nie przeszkadza to, żeby poprowadzić w ten sposób
rachunki...)
28 wrz 23:47
Godzio:
Ok, dzięki za pomoc
28 wrz 23:48
Trivial:
Godzio, już zaczęliście? Coś wcześnie(j)...
29 wrz 10:24
Godzio:
No zaczęliśmy na algebrze liczby zespolone
29 wrz 14:43
Godzio: A, nie skumałem, zacząć już zaczęliśmy w poniedziałek były normalne zajęcia już.
29 wrz 14:47