Znajdz pozostałe pierwisatki tego wielomianu
hania: liczba 3 jest dwukrotnym wielomianem W(x). Znajdz pozostałe pierwisatki tego wielomianu :
W(x)= x4−3x3+ax2+bx−18
28 wrz 22:17
sushi_ gg6397228:
dzielisz dwukrotnie przez (x−3) lub Hornerem
28 wrz 22:19
sushi_ gg6397228:
zanim to wykonasz W(3)= 0
W(x) : (x−3)= P(x) i P(3)=0
kolor czerwony uklad rownan to dostaniesz a, b
28 wrz 22:21
hania: hm, a nie ma jakiegoś innego sposobu?, Jestem na podstawach, jakby się dało inaczej to nie
musiałabym wgłębiać się w nieznanego mi Hornera
28 wrz 22:29
Eta:
28 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
to dzielisz pisemnie
28 wrz 22:31
b.: a jak dzielisz pisemnie, to lepiej od razu przez (x−3)2 = ...
28 wrz 23:24
Eta:
można też tak ( jeżeli znamy pochodne)
łatwo wyznaczymy a i b
W(3)=0 i W'(3)=0
28 wrz 23:28
b.: no można, chociaż w sumie biorąc pod uwagę polecenie (znajdź pozostałe pierwiastki), to
dzielenie od razu przez (x−3)2 wydaje mi się całkiem rozsądnym podejściem − i tak trzeba
będzie podzielić wcześniej czy później (można ewentualnie grupować wyrazy, ale wiadomo do
czego to prowadzi...)
(bez tego dodatkowego polecenia Twój sposób jest pewnie najszybszy)
28 wrz 23:43
Gustlik: Dla znających pochodne:
Jeżeli liczba a jest n−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), to jest ona też pierwiastkiem
pochodnych tego wielomianu do stopnia (n−1) włącznie.
Krótko mówiąc: pierwiastek n−krotny jest pierwiastkiem danego wielomianu i (n−1) jego
pochodnych, czyli w sumie jest pierwiastkiem n funkcji wielomianowych.
Np. pierwiastek 2−krotny jest pierwiastkiem 2 wielomianów: W(x) i jego pochodnej W'(x)
Pierwastek 3−krotny jest pierwiastkiem 3 wielomianów: W(x) i dwóch jego pochodnych W'(x) i
W''(x)
Pierwastek 4−krotny jest pierwiastkiem 4 wielomianów: W(x) i trzech jego pochodnych W'(x),
W''(x) i W'''(x)
itd...
Czyli 3 musi być w naszym zadaniu pierwiastkiem samego wielomianu oraz jego pochodnej.
W(x)= x
4−3x
3+ax
2+bx−18
W'(x)=4x
3−3*3x
2+a*2x+b=
=4x
3−9x
2+2ax+b
W(3)=0 i W'(3)=0
W(3)=81−81+9a+3b−18=9a+3b−18
W'(3)=108−81+6a+b=6a+b+27
Rozwiązuje układ równań:
9a+3b−18=0
6a+b+27=0
9a+3b=18 /:(−3)
6a+b=−27
−3a−b=−6
6a+b=−27 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a=−33 /:3
a=−11
−66+b=−27
b=−27+66
b=39
W(x)=W(x)= x
4−3x
3−11x
2+39x−18
Teraz tw. Bezout i Horner:
Nie muszę wypisywać dzielników, bo wiem, że 3 jest pierwiastkiem − to wynika z treści zadania −
z założenia i wcześniejszych obliczeń, wstawiam więc 3 do Hornera:
1 −3 −11 39 −18
3 1 0 −11 6 0
(x−3)(x
3−11x+6)=0
Jeszcze raz Horner (rozkładam wielomian z drugiego nawiasu) również z 3, bo to ma być
pierwiastek 2−krotny:
1 0 −11 6
3 1 3 −2 0
(x−3)
2(x
2+3x−2)=0
Δ=17,
√Δ=
√17
| | −3−√17 | | −3+√17 | |
Odp: x1= |
| , x1= |
| .
|
| | 2 | | 2 | |
29 wrz 00:04