oblicz pole i obwód....
karola: prosze o pomoc w zadaniu:
Oblicz pole i obwód prostokąta, którego jeden z boków wynosi 4 cm, a kąt ostry między
przekątną i tym bokiem wynosi 30 stopni?
9 mar 13:50
Zbyszek: Oczywiście należy zastosować tutaj trójkąt 30o 60o 90o.
Przeciwprostokątna w takim trójkącie=2x
Przyprostokątna naprzeciw kąta 30o=x
Przyprostokątna naprzeciw kąta 60o=x√3
9 mar 13:53
karola: oj zebym ja to pamietała

nawet nie pamietam jak to sie liczy

pomożesz?
9 mar 13:56
Zbyszek: Na moim rysunku długość 4 cm przpisałem krótszemu bokowi trójkąta i bok ten leży
naprzeciw kąta 60o.
Więc x√3=4
x=4/√3
Pole=4*4/√3=16/√3=16√3/3 cm2
Ob=2*4+2*4/√3=8+8√3/3 cm
9 mar 13:57
Zbyszek: 4-krótszy bok trójkąta
4/√3-dłuższy bok trójkąta
9 mar 13:58
karola: a powiedz czemu trzeba tutaj zastosować trójkat jak w zadaniu chodzi o prostokat?
czy trzeba narysowac tu ta przekatna i obliczyc tg 30 stopni?
9 mar 14:00
karola: a juz rozumiem

dziękuje
9 mar 14:04
Zbyszek: Dobrze, że rozumiesz ale mimo wszystko dopowiem...
Jeżeli poprowadzisz przekątną w prostokącie powstają dwa trójkąty prostokątne.
Jeżeli w zadaniu powiedziane jest, że jeden z kątów ma 60
o bądź 30
o to stosujesz
właśnie ten trójkąt o którym mówiłem powyżej.Pozdrawiam
9 mar 14:06
karola: dziękuje ci bardzo.
pozazdrościć wiedzy z matematyki
9 mar 14:14
y7: β⇒
9 mar 15:43