.
Asia: 1.Punkty A(−5,2), B(3,−6), C (4,3) są wierzcholkami trojkata rownoramiennego. Wyznacz rownanie
osi symetrii tego trojkata.
2.Punkty A(1,7), B(−5,1) , C (7,−5) sa wierzcholkami trojkata ABC. Oblicz odleglosc miedzy
srodkiem okregu opisanego na tym trojkacie a srodkiem ciezkosci tego trojkata.
co do 2. to nie wiem tylko jak obliczyc srodek okregu opisanego, z resztą tego zadania sobie
poradze mając to.
Z góry dziękuję za pomoc

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 20:50
Asia: bardzo prosze o szybką pomoc

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 21:03
Asia: ponawiam prosbe..
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 21:32
krystek: Zad 1Oś symetrii to prosta przechodząca przez wierzchołek prostopadła do podstawy( dot Δ
równoramiennego)
Sprawdź ,które ramina sa równe (umieśc wierzchołki w ukł. współrzędnych)
Oblicz współrzędne środka podstawy i mając dwa punkty piszesz równanie symetralnej
28 wrz 21:42
Skipper:
w zad.1) wyznaczając długości poszczególnych boków ustalisz, że AB jest podstawą.
Policzysz współrzędne środka D podstawy AB ... a potem równanie prostej przechodzącej przez
punkty C i D ...
28 wrz 21:50
Skipper:
w zad.2) ... srodek okręgu opisanego wyznacza punkt przecięcia się symetralnych boków
28 wrz 21:54
Asia: ok, a jak wyliczyć ten punkt przecięcia symetralnych boków?
function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 21:58
krystek: Piszesz równania symetralnych dwóch boków (proste prostopadłe do boku i przechodzące przez jego
środek) I układem równań znajdujesz ich punkt przecięcia.
28 wrz 22:01
Asia: nie rozumiem jak mam wyznaczyc te rownania symetralnych dwoch bokow, czy mógłbys je zapisac to
chyba latwiej byloby mi to zrozumiec, albo jakis rysunek, nie wiem.. ale nie moge tego
zrozumiec

wybacz

function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var
d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var
b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b
!==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>=
0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
28 wrz 22:06
krystek: Ok. Masz ΔABC Bok AB 1)oblicz współrzędne środka tego boku
następnie2) napisz równanie prostej prostopadłej do boku AB i przechodzącej przez jego środek.
jest to równanie symetralnej boku AB.
To samo zrób np dla boku BC
I mając Równania tych boków znajdujesz ich wspólny punkt ,który jest środkiem okręgu opisanego
na Δ (trzeciej symetralnej nie musisz pisać ,ponieważ przecinaja sie w jednym punkcie.
28 wrz 22:25
Gustlik: Wskazówka:
ad 1). Wyznacz długości boków tego trójkąta. Powinnaś otrzymać dwa boki równe, a trzwci "inny".
Te, które są równe, to ramiona. Ten "inny" bok to podstawa − wyznacz jej symetralną.
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
ad 2). Środek ciężkości trójkąta oblicz ze wzoru: S=( |
| , |
| ).
|
| | 3 | | 3 | |
Następnie podstaw współrzędne wszystkich wierzchołków do równania okręgu, bo muszą one leżeć na
tym okręgu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2. Wyjdzie Ci układ trzech rownań z niewiadomymi a, b i r. Układ jest wbrew
pozorom łatwy do rozwiązania. Podnieś w każdym równaniu nawiasy do kwadratu i odejmuj te
równania stronami, np. (1)−(2)− (2)−(3). Wyrazy z kwadratami a
2, b
2, r
2 się zredukują i
otrzymasz prosty układ dwóch równan liniowych z a i b. Dla Ciebie najważniejsze są a i b, bo
to współrzędne srodka okręgu. Teraz możesz obliczyć odległość środka okręgu od srodka
ciężkości trójkąta.
29 wrz 00:35