Coś dla zabawy :)
Basia: Mam pracę domową ponad 50 przykładów. Zostały mi jeszcze 3 jak ktoś mi pomoże to ukłony dla
niego

Wogóle nie mam pomysłu jak to poprzekształcać. Dział trygonometria.
Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenia :
1. sin
4α + sin
2αcos
2α + cos
2α
| | (sinα + cosα)2 | |
2. |
| |
| | 1 + 2sinαcosα | |
Sprawdź następujące tożsamości :
3. cos
4α + sin
4α = 1 − 2cos
2αsin
2α
28 wrz 20:48
Grześ: 1. sin
4α + sin
2αcos
2α + cos
2α = sin
2α(sin
2α+cos
2α)+cos
2α=....
| | (sinα+cosα)2 | |
2. |
| =.... |
| | sin2α+2sinαcosα+cos2α | |
28 wrz 20:51
Basia: aa to pierwszy przykład tak trzeba zrobić, dobra już czaje

a ten drugi tak właśnie
probowałam ale coś nie wyszło. Dobra te przykłady rozkminiłam
28 wrz 20:53
Basia: Czyli reasumując w przykładzie pierwszym dokańczając Ciebie Grzesiu będzie
sin
2α+cos
2α= 1
W drugim przykładzie też wyjdzie 1 bo rozwiązując dalej przykład wszystko się poskraca ale już
nie chce mi się pisać
28 wrz 21:02
Basia: I jak wyniki ?

A z przykładem 3 pomoże ktoś ?
28 wrz 21:10