Funkcja wykładnicza
Kejti: ZADANIA DLA KLASY 3B LP
Proszę innych użytkowników o nie umieszczanie rozwiązań pod tematem! 
teoria:
wzór ogólny: f(x)=a
x
monotoniczność:
a>1 => f(x)↗
0<a<1 => f(x)↘
a=1 => f(x)→
Przekształcenia wykresu funkcji:
Przesunięcie o a jednostek w prawo wzdłuż osi OX −> y=f(x−a)
Przesunięcie o a jednostek w lewo wzdłuż osi OX −> y=f(x+a)
Przesunięcie o b jednostek do góry wzdłuż osi OY −> y=f(x)+b
Przesunięcie o b jednostek w dół wzdłuż osi OY −> y=f(x)−b
Symetria osiowa względem osi OX −> y=−f(x)
Symetria osiowa względem osi OY −> y=f(−x)
a;b>0
zadania
1. Określ monotoniczność funkcji:
b) f(x) = 5
x
c) f(x) = (
√2)
x
d) f(x) = (
√5 − 1)
x
e) f(x) = (
√10 − 3)
x
f) f(x) = (−
√6 + 4)
x
g) f(x) = (
√9−2)
x
2. Oblicz miejsca zerowe.
b) f(x) = 3
x − 27
c) f(x) = 5
x+125
d) f(x) = 12
x−144
3. Narysuj wykres funkcji y=2
x, a następnie wykres funkcji:
a) y =1 +2
x
b) y= −3 + 2
x
c) y = 2
x+2
d) y=2
x−1
e) y = −2
x
f) y = 5 − 2
x
g) y = 8 * 2
x
Ostatnie zadanie przynieście mi na jutro do szkoły, sprawdzę przed lekcją..
28 wrz 20:34
Monia: 1.
a) f(x)↘
b) f(x)↗
c) f(x)↗
d) f(x)↗
e) f(x)↘
f) f(x)↗
g) f(x)→
28 wrz 20:53
Monia: 2.
a) nie wiem
b) x=3
c) x=−3
d) x=2
28 wrz 21:04
ICSP: kiedy będzie można porozwiązywać?
28 wrz 21:21
Kejti: podpowiedź do zadania 2. przykładu 1.: zamień obie liczby na potęgi dwójki..
28 wrz 21:28
Kejti: w 2c) masz błąd. tam jest podpucha
28 wrz 21:29
28 wrz 21:38
28 wrz 21:40
Monia: No to w 2.c) =3 , bo innej możliwości nie widzę.
28 wrz 21:40
Kejti: jest jeszcze jedna możliwość.. spróbuj narysować wykres w pomniejszeniu..
28 wrz 21:42
28 wrz 21:43
Kejti: no prawie.. ile to będzie:
(√2)x=2...?
28 wrz 21:46
Grześ: Przychodzi odsiecz dla Kasi w postaci nowych cieplutkich przykładzików:
Zad. 1 Narysuj wykresy i omów jej własności:
a) y=3
|x−1|−|x|
b) y=2
|x−2|+x
c) y=−3
|x|+4
d) y=4*2
x−1
Zad.2
Rozwiąż równania wykładnicze:
| | 2√x−1−1 | |
a) 4√x−1+1−42√x−1−12=7 ( Wykładnik to: |
| ) |
| | 2 | |
b) 3
|x+1|+1−5*3
|x+1|−1=12
Teraz zmienna pomocnicza:
c) 7
2x + 4*7
x − 5=0
d) 2
2x + 5*2
x +6 =0
e) 4
3x − 7*4
2x +14*4
x −8=0
Miłego rozwiązywanie, jak cos to pytać o więcej przykładów
28 wrz 21:50
28 wrz 21:50
Kejti: 2
1/2 tak.. prawie.. 'x' zjadłaś. Będzie 2
1/2x.
wtedy:
2
1/2x = 2
−2
x=...
28 wrz 21:53
Monia: −4
28 wrz 21:55
Godzio:
Kejti organizuje zgromadzenia klasowe
28 wrz 22:00
Monia:

Kejti naucza.
28 wrz 22:06
Kejti: oj tam.. póki co jedno− góra dwuosobowe...przynajmniej się nie drą wszyscy na raz..
28 wrz 22:08
Godzio:
Mogę się czepić ?
28 wrz 22:10
Kejti: czego czepić?
28 wrz 22:41
Godzio: 2
1/2x to tak średnio można zapisać, jak już mamy taki dostęp do pisania ułamka w liczniku to
albo
| | 1 | |
2x/2 albo 2(1/2)x bo tamto mogło by oznaczać |
| , ale to takie czepianie się |
| | 2x | |
szczegółów jak to ja
28 wrz 22:42
Kejti: | | 1 | |
ale gdyby było |
| to nie powinno się tego zapisać jako 1/(2x)?  |
| | 2x | |
28 wrz 22:43
Godzio: Też prawda, ale nie robiąc nawiasu to i tak jest błąd, wiadomo na kartce się tak nie napisze,
ale ktoś przepisując stąd może tak napisać
28 wrz 22:44