prawdopodobieństwo
Febrisan: Rzucamy dwa razy kostka. Wypisz wyniki sprzyjajace zdarzeniom: A− suma oczek jest równa 8, B−
iloczyn oczek jest równy 12. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A, B, A', B', A∩B, A∪B.
doszłam do tego ze P(A)= 5/36 a P(B)= 4/36 nie wiem jak zrobic A∩B i A∪B...ktos pomoże?
28 wrz 20:28
krystek: 1) suma równa 8 i iloczyn jednoczesnie 12.
28 wrz 20:33
Febrisan: no to będzie (6,2) i (2,6) w takim badź razie P(A∩B) ile to będzie?!
28 wrz 20:36
Grześ: 2/36
28 wrz 20:37
Febrisan: okej dzieki

a P(A∪B)=7/36 ?
28 wrz 20:39
Grześ: teraz zauważyłem, że źle P(A) policzyłeś,
P(A)=6/36, czyli:
P(A∪B)=8/36
28 wrz 20:46
Grześ: aaaa....... cofam słowo... policzyłem dwukrotnie (4,4)... nie no... idę zaraz spać
Dobrze policzone. No oczywiście, że tak! ! !
28 wrz 20:47
Febrisan: hehe no to dobranoc i mimo wszystko dzieki za pomoc
28 wrz 20:51