indukcja, dowód
zaplątana: Cześć, mam takie zadanie: udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że (∀n∊N) (6I(n
3+5n)
dawno temu miałam matematykę i nie wiem jak się za to zabrać

rozumiem, że mam udowodnić, że
6 jest podzielne przez n
3+5n. Jak to ugryźć, czy za n powinnam podstawić n+1?
28 wrz 20:17
Grześ: Pomagam, góra 5 minut
28 wrz 20:19
zaplątana: jak podstawię za n np. k+1 to wychodzi mi n3+3n2+3n+5n+6
28 wrz 20:22
Grześ: Kroki indukcyjne:
1. Najpierw sprawdzamy dla n=1:
1
3+5*1=6, czyli spełnione
2. teraz zakładamy prawdziwość takiego równania:
k
3+5k=6l , gdzie k, l∊N
3. Sprawdzamy podzielność dla k+1:
(k+1)
3+5(k+1)=k
3+3k
2+3k+1+5k+5=k
3+5k+3k
2+3k+6=.....
[korzystamy z kroku drugiego, założenia i wstawiamy

=... 6l+3k
2+3k+6=6l+3k(k+1)+6
6l jest podzielne przez 6
3k(k+1) jest podzielne przez 3*2=6
Czyli:
6| (k+1)
3+5(k+1)
Co należało udowodnić, czym kończymy dowód indukcyjny
28 wrz 20:23
zaplątana: n3+3n2+8n+6
28 wrz 20:23
zaplątana: jezu dziękuję

gdzie mogę o tym przeczytać żeby skumać?
28 wrz 20:25
Grześ: poszukaj gdziekolwiek dowodu inukcyjnego, czy indukcji matematycznej
Czytaj dużo zadań z rozwiązaniem, jak również naucz się schematu, czyli kroków indukcyjnych
28 wrz 20:26
Grześ: btw. Nie Jezu, tylko mam na imie Grześ...
28 wrz 20:26
zaplątana: Dzięki Grześ. Wstyd się przyznać ale zdawałam maturę z matmy, ale to było 15 lat temu i nic już
nie pamiętam, a mój brat właśnie uczy się o indukcji i próbuję to wszystko pojąć po pracy.
Właśnie na youtubie znalazłam wykład o tym...
28 wrz 20:29