Objętość stożka jest równa V=144 pierwiastki z trzech πcm sześciennych ,
Ewa: Objętość stożka jest równa V=144 pierwiastki z trzech πcm sześciennych , a pole jego
podstawy Pp= 72π cm kwadratowych Oblicz tg kąta zawartego między tworzącą a średnicą
podstawy Proszę o pomoc
9 mar 12:58
Zbyszek: Rozwiązuję.
9 mar 13:07
Ewa: dziękuję serdecznie
9 mar 13:15
Zbyszek: V=144√3πcm3
Pp=72πcm2
Pp=πr2
πr2=72π
r2=72
r=√72=6√2
V=1/3*πr2*h r-promień podstawy
144√3π=1/3*72π*l l-tworząca
144√3=1/3*72*l
144√3=24l
l=6√3
Mamy teraz trójkąt prostokątny o bokach r,l i H.
Gdzie:
h-wysokość ostrosłupa
l-tworząca
r-promień podstawy
l2=r2+H2
36*3=36*2+H2
H2=36
H=6
tgα=l/r=6/6√2=√2/2
9 mar 13:17
Zbyszek: Jeżeli jest to zadanie ze zbioru zadań to sprawdź czy odpowiedź się zgadza.
9 mar 13:20
Ewa: Dziękuję Zbyszku
9 mar 13:21
Ewa: Dostałam te zadania na prace kontrolną semestralną i nie wiem skąd one są
9 mar 13:22