zadanie optymalizacyjne
Sookie: hej.

Mam problem z zadaniem optymalizacyjnym.:
Strona książki ma obwód 68cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej ksiązki, aby
zapewnic maxymalną powierzchnię druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny będą
1−centymetrowe, zaś margines górny− 2 centymetrowy.
Jak na razie mam wzór: 2(y+3)+2(x+2)=68 i z tego mi wyszło, że y=29−x. Co dalej?
28 wrz 19:59
krystek: I teraz powierzchnia kartki zadrukowanej wyraża się wzorem
Pz(x,y)= ( )( ) zastępujesz y podstawieniem i masz
Pz(x)=
28 wrz 20:06
Sookie: Wychodzi mi, że: Pz(x)= −x2+29x
a w dziedzinie x∊(0,29).
I co dalej?
28 wrz 20:18
Grześ: musi mieć ta funkcja największe pole, czyli liczysz xw, jak w funkcji kwadratowej (ramiona
skierowane w dół)
28 wrz 20:24
Sookie: Pomóżcie! Już nie wiem jak to ma wyglądać dalej...
28 wrz 20:30
Sookie: Wynik ma wyjść 17,5cm x 16,5cm. Pomocy!
28 wrz 20:48