xxx
emi: pomóżcie z chemii. masa cząsteczkowa pewnego alkanu wynosi114 unitów. ustal wzór sumaryczny
tego węglowodoru,podaj jego nazwę oraz narysuj wzory jego izomerów.podaj ich nazwę.
28 wrz 19:44
Grześ: Wzór alkanów ogólny? Pisz tutaj
28 wrz 19:46
emi: CnH2n+2
28 wrz 19:51
Mateusz: To moze dokoncze mam nadzieje że
Grześ sie nie obrazi

skoro masa cząsteczkowa tego alkanu wynosi 114 u to znając mase atomową węgla i wodoru układam
rownanie
12n+2n+2=114
zeby wyznaczyc wzor tego alkanu musisz wyznaczyc n i potem policzyc liczbe atomów wodoru czyli
2n+2
co do izomerów to w zadaniu nie mamy in formacji ze to alkan z podstawnikami a wiec takie
alkany tworzą izomery tylko izomery łańcuchowe czyli musisz pokombinowac ze szkieletem
węglowym np mamy np butan to n−butan CH
3−CH
2−CH
3 i:
CH
3
|
CH
3−CH−CH
3 metylopropan są izomerami butanu
28 wrz 20:31
Grześ: nie obrażę się
Mateusz, nie mam siły, jak gośc jeszcze kopiuje wzoru i nie umie ładnie go
zapisać...
Co u Ciebie? Dawno nie widziałem Cię i nie rozmawiałem
28 wrz 20:33
Mateusz:
A u mnie jakoś leci jak zwykle nigdzie mi się nie spieszy trzeba sie kiedy wyluzować

a
jak u ciebie mature chyba kiedys tam zdajesz

Pewnie zamierzasz zdawac matematykę na
rozszerzeniu w koncu masz opanowane troche materiału ze studiów jak nie raz widziałem na
forum.
28 wrz 20:39
Gustlik: Wzór ogólny alkanów to:
CnH2n+2
Masa atomowa węgla = 12 u
Masa atomowa wodoru = 1 u
Masa cząsteczkowa CnH2n+2 = n*+(2n+2)*1=12n+2n+2=14n+2
14n+2=114
14n=112 /:14
n=8
Zatem C8H18, czyli oktan.
28 wrz 23:00
Gustlik: Może być jeszcze izomer z tą samą ilością atomów węgla i wodoru.
28 wrz 23:05