Rozłóż wielomiany na czynniki:
areczkaa: Rozłóż wielomiany na czynniki:
a) 3x3 + x2 − 6x − 2
b) x3 − 5x2 − 6x + 30
c) 3x3 + x2 − 6x − 2
d) x4 − 1
e) 9x2a +5a
28 wrz 19:43
Grześ: nie zauważasz proporcjalności współczynników w a,b,c? Grupuj wyrazy 1 z 2, 3 z 4
d) wzór skrócony dwukrotnie: a2−b2=(a−b)(a+b), jakie tu a, jakie b?
e) tu widze tylko wyłącz "a" przed nawias
28 wrz 19:46
Sevento: a) x
2 (3x+1) 2(3x−1)
b) x
2 (x−5) − 6(x−5)
c) x
2 (3x+1) − 2(3x−1)
d) (x−1)(x−1)(x−1)(x−1) − nie wiem czy dobrze
A d) nie chce mi się pisać
28 wrz 19:48
Grześ: d) niestety, troszkę przesadziłeś... źle te grupowania zapisujesz... sam zobacz na znaki
28 wrz 19:50
areczkaa: spróbuję to zrobić a Wy sprawdźcie.

a)
x
2(3x+1)−2(3x+1) = (x
2−2)(3x+1) = (x+
√2)(x−
√2)(3x+1)
28 wrz 19:50
areczkaa: b) x
2(x−5)−6(x−5) = (x−5)(x
2−6) = (x−5)(x−
√6)(x+
√6)
28 wrz 19:52
Grześ: tak

jeszcze tylko wyłącz "3" z ostatniego nawiasu dla pełnej postaci iloczynowej
28 wrz 19:52
krystek: Dobrze!
28 wrz 19:53
Grześ: b) całkowicie dobrze
28 wrz 19:53
Sevento: Ja bym tak napisał:
(x2−2)
x= 2 lub x= −2
(3x+1)
x= −1/3
28 wrz 19:53
Grześ: Sevento.. nie mieszaj, bo błędy wypisujesz....
28 wrz 19:53
krystek: b)też!
28 wrz 19:54
Grześ: No dalej
areczkaa, kolejny przykład
28 wrz 19:56
areczkaa: c) kurcze przepisałem jako przykład a a miało być:
x
4 +2x
3 +x
2 +2x i to mi wychodzi:
x
3(x+2) + x(x+2) = (x
3+x)(x+2) = x(x
2+x)(x+2)
28 wrz 19:56
areczkaa: d) (x
2 −
√1)(x
2 +
√1)
28 wrz 19:57
areczkaa: e) (9x
2 +5)a = a(3x +
√5) (3x +
√5)
28 wrz 19:59
Grześ: c) prawie dobrze, tylko pierwszy nawias: x
3+x=x(x
2+1), czyś nie?

d) dobrze, a ile to
√1? I co jeszcze możesz dalej rozłożyć?
28 wrz 19:59
krystek: I dalej (x2−1)(x2+1)= i umiesz to zrobić !
28 wrz 20:00
areczkaa: √1 = 1
28 wrz 20:00
Grześ: e) tego nawiasu nie można rozłozyć, zostaje jaki jest... zobacz mój post wyżej i popraw
malutkie błędy
28 wrz 20:00
areczkaa: Grześ. Przykład c) już poprawiony
28 wrz 20:02
areczkaa: aha czyli w e) zostaje: a(3x +
√5)
28 wrz 20:02
areczkaa: przepraszam a(9x
2 +5)

*
28 wrz 20:03
Grześ: nie, zostaje a(9x2+5), nic więcej nie zrobisz! rozumiesz?
28 wrz 20:03
Grześ: tak
28 wrz 20:03
areczkaa: co do d) grześ niewiem jak to dalej rozłożyć
28 wrz 20:04
Grześ: x2−1 ? co mozna z tym zrobić?
28 wrz 20:04
areczkaa: (x − √1)(x + √1) ?
28 wrz 20:07
Grześ: dobrzee... ale daj mi jeden argument, dla którego piszesz
√1 ?
28 wrz 20:08
areczkaa: bo
√1 *
√1 = 1

to jak będzie w sumie w całości cały ten przykład?
28 wrz 20:09
Grześ: no miałeś:
(x
2−1)(x
2+1), rozłozyłeś jeszcze raz pierwszy nawias i co otrzymałeś?
28 wrz 20:10
areczkaa: aha czyli tylko pierwszy nawias rozkładam? drugiego już nie?

Więc będzie to dokładnie tak:
x
4 − 1 = (x
2 −1)(x
2+1) = (x+1)(x−1)(x
2+1) ?
28 wrz 20:12
Grześ: tak, dokładnie tak!, drugiego nawiasu nie rozłozysz, bo nie masz tam minusa, tylko plus

Przykłady uważam za zrobione!
28 wrz 20:13
areczkaa: no jest super.

dziękuje bardzo
28 wrz 20:13
Grześ: nie ma za co! Następnym razem patrz po lewej stronie na taką tabelkę, bo masz tam pełno
podobnych przykładów wraz z rozwiązaniem

Pozdrawiam
28 wrz 20:14
areczkaa: aaa możesz mi jeszcze wytłumaczyć, jak w przykładzie a) wyłączyć tę 3 przed nawias?
28 wrz 20:21
areczkaa: hmm?
28 wrz 20:24
Grześ: | | 1 | |
3x−1=3(x− |
| ), czyż nie tak?  ułamki też mogą być  |
| | 3 | |
28 wrz 20:25
areczkaa: ale tam jest w tamtym nawiase 3x +1 a nie 3x −1
28 wrz 20:26
Grześ: no to plus będzie, źle spojrzałem... czepiasz się
28 wrz 20:27
areczkaa: aha

a czy to konieczne aż do takiej postaci to rozkładać?
28 wrz 20:28
krystek: Uważm ,że zbędne.
28 wrz 20:29
Grześ: tak, musi być:
(x±jakaś stała) takie są czynniki
28 wrz 20:29
Grześ: która klasa, jeśli mogę spytać?
Taka forma wyrażenia jest potrzebna w wielu kwestiach, jak odczytanie pierwiastków wielomianu,
etc.
28 wrz 20:30
areczkaa: maturalna xd
28 wrz 20:31
Grześ: no to nie gadaj, że nie wiesz do czego to jest?
Robiłeś napewno nierówności wielomianowe, równości wielomianowe, postać iloczynową choćby
trójmianu kwadratowego... zawsze się tak robi
28 wrz 20:32
krystek: | | 5 | |
A co za problem z odczytania pierwiastka z (3x+5)=0 czy z 3(x+ |
| )=0 |
| | 3 | |
28 wrz 20:40
areczkaa: no niestety

3 lata nie robiłem nic, teraz się staram do matury all nadrobić
28 wrz 20:40
areczkaa: a jak będzie taki przykład:
27x
3 − 9x
2 + 15x − 5

Ja robię to tak:
9x
2(3x−1) + 5(3x−1) = (9x
2+5)(3x−1) i coś dalej z tym jeszcze?
28 wrz 20:43
areczkaa: hmm?
28 wrz 20:46
areczkaa: haaaaalo?
28 wrz 20:50
krystek: No nic .Poniewaz w zbiorze liczb rzeczywistych nie ma pierwiastków 9x2+5
1)dla wprawy policz deltę i zobacz ,że jest ujemna
2) naszkicuj wykres i zwróć uwage ,że leży nad osia OX .
28 wrz 20:54
areczkaa: ojoj

nie mów do mnie takich rzeczy, bo ja jeszcze tego na powtórce nie miałem hahah

Ale ok. Jak zostaje w tej postaci, to tak jak myślałem
28 wrz 20:55
krystek: Kochana, miałaś to w I klasie przy omawianiu funkcji kwadratowej! A przed omawianiem
wielomianów wyższych stopni opanowana musi być f kwadratow
28 wrz 21:00