zdarzenie losowe
rucia020: pomoże mi ktoś ? − zdarzenie losowe.
28 wrz 19:38
Grześ: zapisz treść
28 wrz 19:38
rucia020: muszę podać przykład doświadczenia losowego, zapisac zdarzenie elementarne w tym zdarzeniu i
napisac przestrzen zdarzen elementarnych .. umie to ktoś ? tylko nie moze być − rzut kostka,
rzut moneta, losowanie kuli, otwieranie ksiazki na chybil trafil... coś innego musi być..
pomóżcie
28 wrz 19:39
rucia020: i jak ?
28 wrz 19:50
Grześ: no co można losowo zrobić?
Przykładowo masz jakieś równanie matematyczne ( wymyśl sobie jakiś wielomian ) i z jego zbioru
losujemy dwa rozwiązania i znajdujemy jego iloczyn.
Pokombinuj coś.. popuść wodze fantazji
28 wrz 19:51
rucia020: Doświadczenie losowe to czynnosc, której wyniku nie mozna przewidziec. Wyników jest skończona
ilośc. to co i jak moge wylosowac ?
28 wrz 19:55
Grześ: no przecież rozwiązań możesz mieć przykładowo 4 i nie przewidzisz jaki iloczyn Ci się
utworzy... pomyśl nad tym
28 wrz 19:58
rucia020: to pomóż mi
28 wrz 20:02
Grześ: jejku, przykładowo wielomian:
x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)=0, ma rozwiązania:
x∊{0,1,2,3,4}
Losujemy dwa rozwiązania i wyznaczamy ich iloczyn: (bez lub ze zwracaniem, wybierz sobie)
i zapisujesz zbiór |Ω|={.....}
28 wrz 20:08
krystek: Pozwól,że wyjaśnię.
Rzucając kostką do gry masz 6 zdarzeń elementarnych (wypadła1) (wyp 2)( )....(6)
28 wrz 20:13
Grześ: okej, to tłumacz gosciowi... trzeba tu trochę fantazji i wyobraźni i tyle...
Kombinatoryke trzeba czuć w kościach
28 wrz 20:15
krystek: Rzut monetą − 2 zdarzenia (orzeł )(reszka)
a teraz Ty wypisz zdarzenia dla rzutu dwiema kostkami
Kostka i monetą .Myśle ,że rozumiesz.
28 wrz 20:16
krystek: A teraz zdarzenia sprzyjające:
dla kostki a)wypadnie parzysta ilośc oczek
b) wypadnie liczba oczek niewiększa niż 3
c) nie mniejsza niż 4 itd
:
28 wrz 20:20
rucia020: ja chce jakies z zycia wziete

np. jak z ta ksiazka chybił trafil..
ale nie moze byc zaden przykład z wyzej wymienionych ..
28 wrz 20:22
Powodzenia: W pęku 9 łudząco podobnych kluczy do − zamków wertheimowskich − drzwi, podpięte są 3 rezerwowe
− te same − klucze do chlewika.
Klucze do chlewika odróżniają się od pozostałych: wielkością, ciężarem, typem itp.
Jakie jest prawdopodobieństwo że w ciemności, można wybrać właściwy − do chlewika − klucz .
29 wrz 10:59
ICSP: Idziesz ulicą. Na ziemi leży 15 kamieni czarnych i 2 kamienie czerwone. Jakie jest
prawdopodobieństwo że potkniesz się o kamień czerwony.
29 wrz 11:04
Albo jak ICSP::
Z pytaniem.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie potkniesz się o żaden kamień?
29 wrz 11:30
ICSP: Trivial
29 wrz 14:03
Krzysztof 111: ..a ja jestem ciekaw takiego wyniku Trivial.
Pokaż jak to rozwikłać.
Jak oszacować prawdopodobieństwo takiego zdarzenia.
To się chyba musi dać wyliczyć?!
29 wrz 20:23
Trivial: Co Trivial...
29 wrz 20:41
Trivial:
Rozwikłać to można funkcję uwikłaną.
29 wrz 20:44
Krzysztof 111: Przepraszam Cię ICSP za pomyłkę z tym uwikłaniem i nick.
Sam przykład wydaje się interesujący i jak możesz to ...
Chyba, że to jest głupi przykład i nie ma rozwiązania.
30 wrz 00:20
rucia020: hej mam zadanie. Z talii 52 kart wylosowano juz 3 karty i wszystkie sa asami. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że czwarta wylosowana karta tez bedzie asem ? z góry dzięki
3 paź 16:37
Mateusz: Czyli ile pozostało ci asów w talii jesli wyjęto 3
3 paź 16:47
rucia020: juz wiem

są 52 kart z czego 3 juz wylosowano tzn.że zostanie ich 49 więc N= 49 a nA=1
czyli wynik bedzie P(A)= 1/49
3 paź 16:48
Mateusz: no zgadza się trzeba było tak od razu
3 paź 16:49
rucia020: hehehe dzięki

ale możesz pomóc mi z innym zadaniem
3 paź 16:50
rucia020: Rzucamy kostką w kształcie czworościanu foremnego ( z numerami od 1 do 4).Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wypadnie liczba pierwsza ?
3 paź 16:51
Mateusz: No tu musisz wiedziec co to jest liczba pierwsza to taka liczba która ktorej jedynymi
naturalnymi dzielnikami są 1 oraz ona sama
3 paź 16:53
rucia020: czyli N=4 a nA= 2?
3 paź 16:54
Mateusz: a trojka ile ma dzielników
3 paź 17:01
Mateusz: A nie dobrze dobrze zgadza się teraz policz prawdopodobienstwo
3 paź 17:03
rucia020: 1/2 − wynik

wiesz mam jeszcze jedno zadanie ale z rysunkiem a ja nie umiem tu rysowac haha

ae zaraz to moze tu wkleje . pomożesz?
3 paź 17:07
Mateusz: Ja na razie niestety musze leciec

ale wrzuc to zadanie jako osobny post(nie w tym poscie)
na pewno ktos inny pomoze
3 paź 17:10
rucia020: ok
3 paź 17:20
rucia020: Mateusz
4 paź 17:14