Geometria analityczna trójkąt
sssss: W trójkącie ostrokątnym ABC danę są A[−2,−4] B[5,10]. dł odcinka BC 5√5 oraz sinsalfaABC =
4/5. ZNajdź C. Więc AB=7√5 sinalfa2 + cosalfa2=1 .... Co dalej? jakieś rozwiązanie?
dzięki. Nie mam już siły na samodzielne rozwiązanie tego...
28 wrz 19:29
Grześ: Korzystaj z symboli, które możesz użyć.. bo aż oczy bolą od czytania takiego zapisu.
Wypiszmy starannie dane:
A(−2,−4), B(5,10)
|BC|=5
√5
| | 4 | |
sinα*ABC = |
| (wytłumacz ten zapis, co oznacza ABC?) |
| | 5 | |
28 wrz 19:37
sssss: Coś chyba namieszałem, sorry.

nie mam bladego pojęcia. ABC to wierzchołki.
28 wrz 20:28
Grześ: ten zapis nie ma jakiegokolwiek sensu... sprawdź jeszcze raz treść i ją dokładnie przepisz
28 wrz 20:31
sssss: Właśnie mam zapis w zeszycie i pewnie musiałem coś nie tak zapisac....

W trójkącie ostrokątnym ABC dane są A=−2,−4], B=[5.10]. Długość odcinka BC = 5
√5.
Sinα trójkąta ABC = 4/5
28 wrz 20:34
Grześ: jeszcze chciałbym wiedzieć gdzie ten kąt alfa? ludzie... ja nie jestem jasnowidzem.. i nie mam
nadnaturalnych zdolności...
28 wrz 20:36
Grześ: na pewno miałeś jakiś rysunek z zaznaczeniem gdzie są jakie katy, punkty... co nie zostało
uwzglednione w treści...
28 wrz 20:37
sssss: koło punktu B.
28 wrz 20:47
sssss: up
28 wrz 20:58