Pole jednej ściany czworościanu foremnego wynosi 72 pierwiastki z trzech cm kwadratowych
Ewa: Pole jednej ściany czworościanu foremnego wynosi 72 pierwiastki z trzech cm kwadratowych
Oblicz jego objętość Proszę o pomoc w rozwiązaniu
9 mar 12:46
Zbyszek: Po lewej stronie masz instrukcje jak zapisywać pierwiastek i potęgę: √ i 2.
9 mar 13:35
Zbyszek: Rozwiązuję.
9 mar 13:38
Zbyszek: Czworościan foremny składa się z 4 trójkątów równobocznych.
x-bok trójkąta
h-wysokość trójkąta
h2+(1/2 * x)2=x2
h2=(3/4)*x2
h=x√3/2
x*x√3/2*1/2=72√3
x2*√3=72*√3
x2=72
x=6√2
V=√2*((x3)/12)=√2*36√2=36*2=72cm3
9 mar 13:44
Ewa: Dziękuję Zbyszku
9 mar 14:22