wektory
k: Mamy dane trzy punkty A(2,−1) B(1+a;2) C(3;2−a). Dla jakiej wartości a wektory AB oraz AC są
prostopadłe?
28 wrz 18:49
Mateusz: Znajdz wspołrzędne tych wektorów (beda one oczywiscie z parametrem a) i skorzystaj z własnosci
iloczynu skalarnego (iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest rowny zero) powinnas dostac
ładne rownanie
28 wrz 18:52
k: No dostaję takie a (kółeczko) b = 0. Te a się redukują. Nie wiem jak to wyznaczyć.
28 wrz 20:06
Eta:
→ →
AB = [ a,b] AC= [c,d]
→ →
AB ⊥ AC <=> a*c +b*d=0
→ →
AB= [1+a−2, 2+1]= [a−1, 3] AC=[ 3−2, 2−a+1]= [1, 3−a]
zatem (a−1)*1+3*(3−a)=0 => a=..... dokończ
28 wrz 20:16