fizyka
XxX: Ciężar człowieka o powierzchni Ziemi wynosi 600N ile wyniósłby ciężar człowieka na planecie o
dwukrotnie większej masie i dwa razy większym promieniu od Ziemi
28 wrz 17:53
Gustlik: Ciężar "ziemski":
Fz=mg
Ciężar na innej planecie
F=mag
Obliczmy przyśpieszenie ag na tej planecie.
M
ag=G
, gdzie
r2
Nm2
G=6,67*10−11
− stała grawitacji
kg2
M − masa planety
r − promień planety
Dla Ziemi:
Mz
g=G
Rz2
Dla tej planety
2Mz
2Mz
1
ag=G
=G
=
g
(2Rz)2
4Rz2
2
Zatem ciężar człowieka na tej planecie będzie równy polowie "ziemskiego", bo tyle razy jest tam
mniejsze przyśpieszenie.