Narysuj graniastosłup prawidłowy czworokątny a) zaznacz w nim kąt nachylenia przekątnej bryły do pł
Ewa: Narysuj graniastosłup prawidłowy czworokątny
a) zaznacz w nim kąt nachylenia przekątnej bryły do płaszczyzny podstawy
b) oblicz sin tego kąta mając dane
długość krawędzi podstawy= 2cm
długośc wysokości=5 cm
Proszę o pomoc
9 mar 12:36
...: ale jaki jest kąt nachylenia
9 mar 13:16
Zbyszek: Należy obliczyć kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy tak?
9 mar 13:48
Ewa: Nie wiem, taka jest cała treść zadania jak napisałam wyżej:(
9 mar 14:10
mm: Z tego co ja zrozumiałam, to kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do podstawy
9 mar 14:16
mm: Słuchaj Ewa, umiesz to narysować, bo bez rysunku trudno mi wytłumaczyć ?
9 mar 14:17
mm: Przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α.
Czyli kąt ten jest pomiędzy przekątną graniastosłupa a przekątną podstawy. Ponieważ
podstawa jest kwadratem o krawędzi 2 cm, to jej przekątna będzie miała długość 2√2.
9 mar 14:26
Ewa: skontaktowałam się z koleżanką i ona twierdzi ze to chodzi o ten kąt nachylenia
przekątnej graniastosłupa do podstawy
9 mar 14:26
mm: dobrze tak jak myślałam
9 mar 14:33
Ewa: Jak to wyliczyć dalej?
9 mar 14:34
mm: Czyli tak jak wcześniej pisałam : patrzymy na trójkąt prostokątny przekątna
graniastosłupa, przekątna podstawy o dł 2√2 i krawędź boczna o dł 5 cm
Z def sinusa mamy sinα=5/2√2 po usunięciu niewymierności z mianownika masz wynik
9 mar 14:35
Ewa: czy to jest 5 pierwiastkow z dwóch przez 4?
9 mar 14:42
mm: tak
9 mar 14:42
Ewa: Bardzo dziękuję za pomoc
9 mar 14:43
mm: na przyszłość polecam www.korki24h.pl
9 mar 14:44
Ewa: dziękuje
9 mar 14:48