cyziol1: Zapisz wzór y = f(x) trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc, że: suma miejsc
zerowych tego trójmianu wynosi 4, a zbiór wartości jest równy (-∞, 6> , oraz że do
wykresu tej funkcji należy punkt (1; 5,5). Rozwiąż nierówność f(x) > -x + 4.
12 kwi 20:08
krecik:
21 lip 00:50
fx: Drobna podpowiedź co do strategii rozwiązania:
x1+x2 = 4
∀x∊ℛ f(x) ≥ 6
f(1) = 5,5
Jeżeli funkcja przyjmuje wartości tylko z przedziału (−∞; 6] to co możesz powiedzieć o
kształcie tej paraboli? Jak to się ma do wartości współczynnika przy najwyższej potędze? Jaką
wartość osiąga funkcja w wierzchołku? Funkcja ma dwa miejsca zerowe, jaki warunek spełnia
wyróżnik trójmianu?
ze znanych i powszechnie stosowanych wzorów (współrzędne wierzchołka, wyróżnik) wyznacz
wartości szukanych współczynników.
21 lip 01:23
J:
y = ax
2 + bx + c
| −Δ | |
| = 6 ⇔ −b2 +4ac = 24a ⇔ −16a2 + 4ac = 24a ⇔ −4a + c = 6 ⇔ c = 6 + 4a |
| 4a | |
5,5 = a + b + c
| | 1 | |
5,5 = a − 4a + 6 + 4a ⇔ 5,5 = a + 6 ⇔ a = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
c= 6 + 4a = 6 +4*(− |
| ) = 6 − 2 = 4 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Szukana postać: y = − |
| x2 + 2x + 4 |
| | 2 | |
Nierówność:
| | 1 | | 1 | |
− |
| x2 + 2x + 4 > − x + 4 ⇔ − |
| x2 + 3x > 0 ⇔ x2 − 6x < 0 ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
x(x − 6) < 0 ⇔ x ∊ (0,6)
21 lip 06:34
Kacper: Zobaczcie daty

Krecik odkopuje tematy, których nikt nie ruszył
21 lip 08:05
hmm:
cyziol1 pewnie już do tej pory jest wkładowcą ........( chemii w markecie)
21 lip 21:57
Eta:
Inny sposób:
| | x1+x2 | |
x1+x2=4 ⇒ |
| = xw= 2 |
| | 2 | |
ZW=(−
∞, 6> ⇒ y
w=
6 to
W(2,6) −−− wierzchołek paraboli
z postaci kanonicznej :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=a(x−2)2+6 i A(1, 5 |
| ) ⇒ 5 |
| =a(1−2)2+6 ⇒ a=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
to y=− |
| (x−2)2+6 = ......... = − |
| x2+2x+4 −−− postać ogólna szukanego trójmianu |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f(x)>−x+4 ⇒ − |
| x2+2x+4>−x+4 /*(−2) |
| | 2 | |
x
2−6x<0 ⇒ x(x−6)<0 ⇒
x∊(0,6)
21 lip 22:12