wymierne i niewymierne pierwiastki wielomianu
pierwiasteczek: znajdz wszystkie wymierne i niewymierne pierwiastki wielomianu:
1. −123 − 112 +2x +1
2. 2x3 + 5x2−5x −6
3. 6x4 + 5x3 + 5x −6
4. 4x4−8x3 + 7x2 −8x +3
28 wrz 17:31
Trivial:
1. Twierdzenie Bezouta.
2. Twierdzenie Bezouta.
3. Twierdzenie Bezouta.
4. Twierdzenie Bezouta.
28 wrz 17:38
pierwiasteczek: a mozesz mnie przynajmniej naprowadzic jak to zrobic?
28 wrz 17:48
Trivial:
Pomyliły mi się twierdzenia. Chodziło mi o twierdzenie Bezouta wraz z twierdzeniem o wymiernych
pierwiastkach wielomianu.
Znajdujesz dzielniki wyrazu wolnego (p) i czynnika przy najwyższej potędze (q). Wszystkie
| | p | |
pierwiastki wymierne wielomianu (jeśli istnieją) muszą być formy x0 = |
| . Wystarczy po |
| | q | |
kolei sprawdzać, czy W(x
0) = 0. Jeśli tak, to znaleźliśmy pierwiastek wielomianu − dzielimy
go przez dwumian (x−x
0) i szukamy dalej.
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
28 wrz 17:53
Trivial:
Zrobię przykład 1.
w(x) = −12x
3 − 11x
2 + 2x + 1
P = {±1}
Q = {±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±12}
| | p | |
Sprawdzamy po kolei kombinacje x0= |
| , p∊P, q∊Q, aż znajdziemy taką, że w(x0) = 0. |
| | q | |
| | −1 | |
Weźmy np. x0 = |
| = −1. |
| | 1 | |
w(−1) = 12 − 11 − 2 + 1 = 0 − OK!
Dzielimy przez (x+1):
−12 −11 2 1
−1 12 −1 −1
−12 1 1
0.
w(x) = (−12x
2+x+1)(x+1).
Δ = ...
x
1, x
2 = ...
Koniec.
28 wrz 17:59
Godzio:
Aż dziw, że akurat za pierwszym razem trafiłeś w ten pierwiastek −1
28 wrz 18:01
Trivial: Specjalnie tak wybrałem.
28 wrz 18:01
pierwiasteczek: ok czyli czyli wyszło tak : x1= 13
x2= −14
i teraz mam to zapisac jakos przy pomocy tych pierwiastkow, o co w tym chodzi?
28 wrz 18:18
pierwiasteczek: prosze, odpowiedzcie
28 wrz 18:41
b.: polecenie: znajdz wszystkie wymierne i niewymierne pierwiastki
znalazłaś (z pomocą Triviala) 3 pierwiastki: −1,
13, −
14
i to już są wszystkie, bo wielomian był 3 stopnia (a taki wielomian ma co najwyżej 3
pierwiastki)
możesz zabrać się za 2.
28 wrz 18:52
pierwiasteczek: tak wiem, ale musze jeszcze jakby podstawic ten pierwiastki które obliczyłam za pomoca delty,
tylko ze jak je podstawiam i próbuje to policzyc to jakos mi zle wychodzi, wiec mysle ze
pomuliłem znaki, moze ktos pokazac na tym rozwiazanym przykładzie?
28 wrz 18:56
b.: to napisz, jak to podstawiasz, to wtedy Ci napiszę, gdzie robisz błąd
28 wrz 19:00
pierwiasteczek: −12(x+1)(x−13) (x+14)
28 wrz 19:25
pierwiasteczek:
28 wrz 19:58
b.: to co napisałaś, to (poprawny) rozkład na czynniki, ale nie było tego w podanym przez Ciebie
poleceniu...
28 wrz 21:46
KUPKA:

πΔ
17 paź 18:46
aga: Rozłóż wielomian na czynniki liniowe stosując grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia
oraz oblicz niewymierne pierwiastki tego wielomianu
w(x) = 4x4 − 49x2 − 56x − 16
4 lis 17:29
lolz:
21 lut 18:49
6latek: 4x4−(49x2+56x+16)=4x4−(7x+4)2=(2x2+7x+4)(2x2−7x−4)
Do rozwiazania dwa rownania
2x2+7x+4=0 oraz 2x2−7x−4=0
21 lut 19:46