zadanko
Magda: wyznacz w zależności od parametru m wspoółrzędne punktu P przecięcia się prostych o
równaniach x+y-m=0 i 3x-2y-2m+1=0. Jaką figórę tworzą wszystkie punkty P? Opisz
równaniem tę figórę.
9 mar 11:57
Lisek:
Jeśli narysujesz sobie kilka prostych podstawiając m∈R można zauważyć, że każda z tych
prostych będzie przesunięta odpowiednio dla x+y-m=0 o wektor [0,m], a dla 3x-2y-2m+1=0
o wektor [0,m-1/2]. Figura powstała z punktów P to prosta o równaniu x=1/5
9 mar 13:31
Magda: proszę o wyjaśnienie mi tego zadania
11 mar 08:17
mm: skoro proste x+y-m=0 i 3x-2y-2m+1=0 mają punkt wspólny, to policzmy go:
trzeba rozwiązać układ dwóch równań ze wzgledu na niewiadome x i y, a m potraktować na
razie jako daną
z pierwszego mamy y=-x+m podstawiamy do drugiego, po przekształceniach otrzymujemy
x=(4m-1)/5
podstawiamy z powrotem do pierwszego i otrzymujemy y=(m+1)/5
Zatem punkt P ma współrzędne P=((4m-1)/5 ; (m+1)/5)
11 mar 17:17
mm: teraz trzeba poszukać zależności między x a y
11 mar 17:17
mm: zależność ta jest liniowa, zatem y=ax+b, podstawiamy współrzędne punktu P
czyli
(m+1)/5=a*(4m-1)/5 + b
11 mar 17:20
mm: prawą stronę sprowadzamy do wspólnego mianownika mamy
(m+1)/5=(a(4m-1)+5b)/5
ponieważ mianowniki są takie same pomijamy je porównajmy tylko liczniki
m+1=a*4m-a+5b
11 mar 17:22
mm: porównujemy współczynniki przy "m"
zatem m=a*4m oraz 1=-a+5b
z pierwszego a=1/4 po podstawieniu do drugiego mamy b=1/4
Stąd wszystkie punkty P leżą na prostej y=(1/4)*x + (1/4).
www.korki24h.pl
11 mar 17:28