jak to obliczyć???
dylkaa: Oblicz pole całkowite i ojetośc ostrosłupa prawidłowego trojkatnego o krawedzi podstawy
a= 10cm i wysokość ściany bocznej h=10cm

9 mar 11:49
Zbyszek: Rozwiązuję.
9 mar 14:01
Zbyszek: h-wysokość trójkąta w podstawie
52+h2=102
h2=75
h=5√3
V=Pp*H H-wysokość graniastosłupa
V=(10*5√3*1/2)*10=25√3*10=250√3 cm3
Pc=2Pp+Pb=2*(10*5√3*1/2)+(10*10*3)=300+50√3cm2
9 mar 14:04
Lisek:
Pc=50√3+3*1/2*10*10=50(√3+3)
O - punkt przecięcia się wysokości w podstawie
B-punkt na krawędzi podstawy (w jej połowie)
OB=10√3/6
H=√100-300/36=5√33/3
V=1/3*50√3*5√33/3=250√11/3
9 mar 14:13