3 zadania z ciągów
Marek: Witam, mam problem z następującymi zadaniami:
1. Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Sprawdź na podstawie definicji, czy
ciąg (cn) określony wzorem cn = 3 - 2an+2 jest także ciągiem arytmetycznym. Wyznacz
różnicę ciągu (cn).
2. Długości boków pewnego trójkąta tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego o
różnicy 1. Oblicz długości boków tego trójkąta wiedząc, że jego pole wynoki 3{15} / 4.
3. W ciągu arytmetycznym (an) dane są S4 = 12 i S6 = 42, gdzie Sk oznacza sumę k
początkowych wyrazów ciągu (an).
a) wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
b) Dla jakich n zachodzi warunek Sn > n + 1 ?
Będę wdzięczny za pomoc
9 mar 11:12
sd: ∊∊≥
20 lut 21:17
Godzio:
1.
cn + 1 − cn = 3 − an + 3 − 3 + 2an + 2 = 2(an + 2 − an + 3) = −2r
rcn = −2r
20 lut 21:29