całki
popkim: Czy jest ktoś w stanie pomóc przy całkach podwójnych/ potrójnych?
28 wrz 10:45
think: wrzuć zadania a jeśli ktoś jest w stanie pomóc to pomoże...
28 wrz 11:26
popkim: 1). obszar prostokąta P
a) ∫∫ (po obszarze P) xy3 dxdy : 0≤y≤2;
b) ∫∫ ( po ob.P) x2y cos(xy2) dxdy P: 0≤x≤π/2, 0≤y≤2:
2) W obszarze trójkąta o danych bokach:
a) ∫∫ cos(x+y) dP : x=0, y=π, y=x:
b) ∫∫ √4x2 − y2 dP : y=0, x=1, y=x
3) Obliczyć pole obszaru ograniczonymi liniami
a) y=cos x i y= sin x i y=0
b) √x + √y = 3 i x + y= 9
4) objętość bryły zawartej między powierzchniami
a) płaszczyznami z=2−x−y, 3x+ y=2, 3x+2y=4, y=0, z=0;
b) kuli x2+y2+z2=R2 i walca x2+y2=Rx (Bryła Vivianiego).
?
28 wrz 12:12
popkim: i takie teraz moje pytanie : jest Ktoś w stanie mi pomóc?
28 wrz 12:42
28 wrz 13:03
b.: inne rozwiązane przykłady znajdziesz w skryptach do analizy...
28 wrz 15:04
popkim: A te co podałam to nikt nie chce rozwiązać ?
28 wrz 15:31
kino: 
28 wrz 15:51
b.: napisałaś: ,,bo poprostu muszę mieć z tego 10 zadań'', więc pewnie nikomu się nie chce
rozwiązywać Twoich zadań, skoro potrzebnych Ci jest dowolnych dziesięć, a te możesz znaleźć w
książkach...
28 wrz 18:54
popkim: może niedowolnych, lecz takich tylko ewentualnei dane mogą być trochę inne, źle się w takim
razie wyraziłam..
28 wrz 18:59
b.: w 1a) nie przepisałaś przedziału dla ,,x''
28 wrz 19:01
b.: całka z 1b) = ∫02 ( ∫0π/2 x2y cos(xy2) dx) dy
i teraz musisz policzyć całkę wewnętrzną, czyli
∫0π/2 x2y cos(xy2) dx
28 wrz 19:05
popkim: aa racja to bd: 0≤x≤1
28 wrz 19:33
popkim: czyli całka wew bd wyglądała tak:
x
3/3 * sinx ?
28 wrz 19:42
popkim: proszę pomóżcie
28 wrz 20:01
popkim:
28 wrz 20:25
AS: Zad 1a) Nie podałaś zakresu dla x , przyjąłem z b) 0 <= x <= 2
| | x y4 | | 24 | | 04 | |
∫∫[0,Pi/2][0,2]xy3dxdy = ∫[0,Pi/2] |
| |[0,2]dx = ∫[0,Pi/2]x( |
| − |
| )dx = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
∫[0,Pi/2]4xdx = 2x
2|[0,Pi/2] = 2*(Pi
2/4 − 0
2/4) = Pi
2/2
Zad 1 b)
J = ∫∫x
2 ycos(xy
2)dxdy , 0 <= x < Pi/2 , 0 <= y <= 1
Obliczam najpierw całkkę nieoznaczoną względem y
Jy = ∫x
2*y*cos(xy
2)dy
podstawienie x y
2 = t , 2xydy = dt , ydy = dt/(2x)
Jy = x
2/(2x)cos(t)dt = 1/2xsin(t) = 1/2xsin(xy
2)
Wstawiam granice całkowania dla y
Jy = 1/2(xsin(x*1) − xsin(x*0)) = 1/2xsinx
J = 1/2∫xsin(x)dx
Tą całkę łatwo już wyliczyć przez części
Wynik końcowy to: 1/2
28 wrz 21:01
proszę :): o bardzo dziekuję

a dałbyś/dałabyś radę jeszcze z resztą ?
28 wrz 21:03
proszę :): dla pierwszego to bd taki przedział dla x 0≤x≤1
..ale spróbuję już sobie z tym poradzić
28 wrz 21:04
AS: Zad 3 a)
Szukam punktu przecięcia się krzywych
sin(x) = cos(x) => tg(x) = 1 => x = Pi/4
Pole pod krzywą sin(x)
P1 = ∫[0,Pi/4] sin(x)dx = −cos(x)|[0,Pi/4] = −cos(Pi/4) + cos (0) = −√2/2 + 1
Pole pod krzywą cos(x)
P2 = ∫[Pi/4,Pi/2] cos(x)dx = sin(x)|[Pi/4,Pi/2] = sin(Pi/2) − sin (Pi/4) = 1 − √2/2
Pole całego obszaru P = P1 + P2 = 2 − √2
Zad 3 b)
Szukam punktu przecięcia się krzywych
y = 9 − x , wstawiam do pierwszego równania
√9 − x + √x = 3 => √9 − x = 3 − √x obustronnie do kwadratu
9 − x = 9 − 2*3*√x + x => 6√x = 2x => 3√x = x do kwadratu
9x = x2 => x*(x − 9 ) = 0 => x = 0 lub x = 9 , granice całkowania będzie <0,9>
Szukane pole
Z pierwszego równania √y = 3 − √x => y = 9 − 6√x + x
P = ∫[0,9] [(9− x) − (9 − 6√x + x)]dx = ∫[0,9](6√x − 2x)dx
Całkuję
P = 6*x3/2/(3/2) − x2 | [0,9] = 4x√x − x2 | [0,9] = 4*9*√9 − 92 = 108 − 81 = 27
29 wrz 10:04
AS: zad 2 a)
Ponieważ y = Pi i y = x mamy granice całkowania dla x : <0,Pi> , dla y: <Pi,x>
J = ∫∫[0,Pi][Pi,x]cos(x + y)dx dy = ∫[0,Pi]sin(x + y) |[Pi,x]dx
J = ∫[0,Pi] (sin(x + x) − sin(x + Pi))dx = ∫[0,Pi](sin(2x) − (−sin(x)))dx
J = ∫[0,Pi](sin(2x) + sin(x))dx
J = [−1/2cos(2x) − cos(x)] | [0,Pi]
J = −1/2*(1) − (−1) + 1/2*1 + (+1) = −1/2 + 1 + 1/2 + 1 = 2
29 wrz 11:02
29 wrz 11:40
AS: Zad 2 b)
Poniższą całkę wziąlem z tablic
| | 1 | | y | |
∫√4x2 − y2 = |
| y√4x2 − y2 + 2x2arctan( |
| |
| | 2 | | √4x2 − y2 | |
całka ta obliczona w granicach <0,x> daje wartość
| 1 | | 1 | | 1 | | Pi | |
| x2√3 + 2x2arctan |
| = |
| x2√3 + 2x2* |
| |
| 2 | | √3 | | 2 | | 6 | |
Druga całka liczona względem zmiennej x w <0,1>
| √3 | | x3 | | 2Pi | | x3 | |
| * |
| + |
| * |
| |[0,1] = |
| 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| √3 | | 2Pi | | 1 | |
| + |
| = |
| *(3√3 + 2PI) |
| 6 | | 18 | | 18 | |
29 wrz 12:34
popkim: wiem, że w zadaniu 3a powinno wyjść
√2 − 1 ale i tak nie rozumiem Twojego rozwiązania

?
proszę także o wyjaśnienie po kolei zadania 2a
29 wrz 14:01
AS: Zad 2a)
Z warunków w zadaniu mamy x = 0 , y = Pi , y = x
Ponieważ x = y a y ma wartość Pi , stąd zakres dla x <0,Pi>,y zmienia się od Pi do x
Pi x Pi x
J = ∫ ∫ cos(x + y)dydx = ∫sin(x + y)dx | bo ∫cos(zmienna) = sin(zmienna)
0 Pi 0 Pi
Podstawiam granice całkowania względem y
Pi Pi
J = ∫ [sin(x + x) − sin(x + Pi)]dx = ∫[sin(2x) − (−sin(x)]dx bo sin (α + Pi) = −sin(α)
0 0
Pi
J = 1/2(−cos(2x)) + (−cos(x)) | = −1/2 + 1 + 1/2 + 1 = 2
0
29 wrz 16:17
popkim: no dobra to już rozumiem

dzięki, ale jeszcze jedno bo wychodzi −2
29 wrz 17:39
AS: Przypuszczalnie przestawiłaś zakres zmiennych.
29 wrz 21:31
ojejeje: Calka potrojna xdxdydz przy obszarze ograniczonym krzywymi x
2+y
2=4 , z=0,z=x+y+1 dałbyś rade
to rozwiązać?
4 paź 17:54