pomocy
lenka: na płaszczyznie z prostokatnym układem wspólrzędnych zilustrój zbiór rozwiązań
układu;y-2x≤2 2x+3y-6<0 y=x-1 Podaj dwie pary liczb spełniających ten układ.
9 mar 09:04
Lisek:
Wydaje mi się, że popełniłaś błąd przy przepisywaniu przykładu. Jeśli rozwiązanie ma
spełniać dwie nierówności i równanie to rozwiązania leżą na prostej y=x-1 (oczywiście
trochę ograniczone) np. (-1,0) (1,0)
9 mar 13:38
lenka: nie ma nigdzie błędu tak zformułowane jest zadanie
9 mar 14:32
Spike: Dla mnie zadanie na kombinowanie. Więc...
zbiór rozwiązań
układu, skoro jest to układ, więc można zapisać go jako układ równań

y-2x≤2
2x+3y-6<0
y=x-1 <=> x=y+1
Podstawiam y żeby obliczyć przedziały dla x.
x-1-2x≤2
2x+3x-3-6<0
y=x-1
Po obliczeniu, wychodzi...
x≥-3
x<5/9
y=x-1
To była pierwsza część. Teraz druga, więc obliczenie przedziału y. ( Tutaj stosujesz
x=y+1)
y-2y-2≤2
2y+2+3y-6<0
x=y+1
Po obliczeniu wychodzi:
y≥-4
y<4/5
x=y+1
Przedziały: x∈<-3, (5/9)), y∈<-4, (4/5)).
Teraz, taka zaawansowana umięjętność

bierzesz sobie jakąkolwiek liczbę z tych
przedziałów i podstawiasz pod x albo y do wzoru.
x=y+1 albo y=x-1
np. x=-3
-3=y+1
y=-4 odp. dla x=-3 y wyniosi y=-4 ( para liczb: (-3, -4))
Odp już sobie sama napisz zależnie od liczb jakie sobie wybierzesz

Jeśli był jakiś sposób obliczania tego, to nie znam go albo nie widzę, a ten wydał mi się
najprostszy.
9 mar 15:47