parametry
maniek: zbadaj jakim rodzajem układu ,w zależności od parametru a, jest układ;x+2y=a-2 2x+ay=4
9 mar 08:04
maniek: czy ktoś potraf zrobic mi to zadanie bardzo proszę
10 mar 08:17
maniek: błagam o pomoc
11 mar 08:09
Bogdan:
Dzień dobry.
Odpowiedz najpierw na pytanie - jakie znasz rodzaje układów równań?
11 mar 11:15
maniek: witam. oznaczony ,nieoznaczony , sprzeczny
11 mar 11:47
Bogdan:
Pytanie 2.
Kiedy układ jest oznaczony, kiedy jest nieoznaczony, kiedy jest sprzeczny?
Nie chodzi o liczbę rozwiązań układu, ale o założenia, które muszą być spełnione,
aby układ był określonego rodzaju.
11 mar 12:23
maniek: układ oznaczony ma jedno rozwiązanie, nieoznaczony nieskończenie wiele rozwiązań a
sprzeczny nie ma rozwiązań.nie wiem czy dobrze pojmuję
11 mar 12:32
Bogdan:
Przecież napisałem, że nie chodzi o liczbę rozwiązań, ale o założenia
11 mar 12:41
maniek: naprawdę niebardzo to rozumię więc proszę o wytłumaczenie,poprostu nie pojmuję tych
całych parametrów i układów
11 mar 12:47
Bogdan:
A. Jeśli układ podany jest w postaci równań prostych:
1. y = a1x + b1
2. y = a2x + b2
to układ jest:
a) oznaczony, czyli ma 1 rozwiązanie <=> a1 ≠ a2;
proste przecinają się w 1 punkcie;
b) nieoznaczony (tożsamościowy), czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań <=>
<=> a1 = a2 i b1 = b2;
proste pokrywają się;
c) sprzeczny, czyli nie ma rozwiązań <=> a1 = a2 i b1 ≠ b2;
proste są równołegłe.
B. Jeśli układ podany jest w postaci równań:
1. a1x + b1y = c1
2. a2x + b2y = c2
(wyznaczamy wyznaczniki układu: W, Wx, Wy)
to układ jest:
a) oznaczony, czyli ma 1 rozwiązanie <=> W ≠ 0;
b) nieoznaczony (tożsamościowy), czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań <=>
<=> W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0;
c) sprzeczny, czyli nie ma rozwiązań <=> (W = 0 i Wx ≠ 0) lub (W = 0 i Wy ≠ 0)
Którą metodę wolisz zastosować: A czy B ?
11 mar 12:59
maniek: to może A ,ale co dalej mam z tym wszystkim zrobic
11 mar 13:03
Bogdan:
Proszę bardzo, niech będzie A, chociaż metodą B też musisz umieć.
Wyznacz y z równań: x+2y=a-2 i 2x+ay=4, podaj wyniki
11 mar 13:08
maniek: niepotrafię....proszę pomóż mi to wszystko pojąc i zrozumiec
11 mar 13:13
Bogdan:
To ja przekształcę pierwsze równanie, a Ty w podobny sposób drugie.
x + 2y = a - 2
2y = -x + a - 2
y = (-1/2)x + (a - 2)/2
11 mar 13:16
maniek: y=4-2x+ay tak mi to nie wchodzi że tylko się załamac idzie
11 mar 13:22
Bogdan:
No to drugie równanie:
2x + ay = 4
ay = -2x + 4
y = (-2/a)x + 4/a
Mamy więc przekształcone równania:
1. y = (-1/2)x + (a - 2)/2 a1 = (-1/2), b1 = (a - 2)/2
2. y = (-2/a)x + 4/a a1 = (-2/a), b2 = 4/a
Układ jest:
a) oznaczony <=> a1 ≠ a2; czyli (-1/2) ≠ (-2/a) stąd a ≠ 4
Spróbuj zrobić punkt b) i c) opisany w metodzie A
11 mar 13:33
Bogdan:
b) Układ jest nieoznaczony (tożsamościowy) <=> a1 = a2 i b1 = b2;
czyli: (-1/2) = (-2/a) stąd a = 4
(a - 2)/2 = 4/a podstawiamy tu w miejsce a liczbę 4: 1 = 1,
a więc zgadza się.
Układ jest nieoznaczony dla a = 4
11 mar 13:48
Bogdan:
c) Układ jest sprzeczny <=> a1 = a2 i b1 ≠ b2
czyli (-1/2) = (-2/a) stąd a = 4
(a - 2)/2 ≠ 4/a podstawiamy tu w miejsce a liczbę 4: 1 = 1,
a więc nie zgadza się
Odp. Dla a = 4, b1 = b2, czyli układ jest nieoznaczony.
Łatwiej takie zadania rozwiązywać metodą B.
11 mar 13:52
Bogdan:
B.
1. x + 2y = a - 2
2. 2x + ay = 4
| 1 2 | | a-2 2 |
W = | | = a - 4 Wx = | | = a2 - 2a - 8 = (a - 4)(a + 2)
|2 a | | 4 a |
| 1 a-2 |
Wy = | | = 4 - 2a + 4 = -2(a - 4)
| 2 4 |
Widzimy, że dla a = 4 wszystkie wyznaczniki są równe 0, czyli układ jest nieoznaczony,
dla a ≠ 4 uklad jest oznaczony i ma wtedy jedno rozwiązanie:
x = Wx / W = a + 2
y = Wy / W = -2
Dla żadnej wartości a układ nie jest sprzeczny.
11 mar 14:05
Bogdan:
Masz już zadanie rozwiązane do końca
11 mar 14:08