układy równań
mika: proszę o pomoc -->Państwo Maria i Stanisław kowalscy mają razem 31lat. Kiedy pan
Stanisław był w wieku pani Marii, to pani Maria była dwa razy młodsza niż jej mąż teraz.
W jakim wieku są państwo Kowalscy?
8 mar 20:46
Mariusz: czy to jest dobra treść zadania bo to 31 to coś mi nie pasuje
8 mar 21:08
Basia:
x - wiek p.Marii
y - wiek p.Stanisława
x + y = 31
------------------------
kiedy p.Stanisław był w wieku p.Marii ?
z y (wiek p.S) trzeba zrobić x (wiek p.M)
y - y + x = x
y - (y - x) = x
p.S. był w wieku p.M y - x lat temu (miał wtedy x lat)
czyli
x - (y - x) = y/2
od wieku p.M. odejmuję tę samą liczbę lat
z treści wynika, że wtedy p.M. była 2 razy młodsza od p.S obecnie czyli miała y/2 lat
no i mamy układ:
x + y = 31
x - (y - x) = y/2
x + y = 31
x - y + x = y/2
x + y = 31
2x - y = y/2 /*2
x + y = 31
4x - 2y = y
x + y = 31 /*3
4x - 3y = 0
3x + 3y = 93
4x - 3y = 0
---------------------------
7x = 93
x = 93/7
ten wynik jest bez sensu;
prawdopodobnie masz błędnie podane to 31;
p.M. i p.S. powinni mieć przynajmniej po 18 lat czyli razem powinni mieć trochę więcej
niż 31
myślę, że oni mają razem 91 lat
wtedy
3x + 3y = 273
4x - 3y = 0
--------------------
7x = 273
x = 39
y = 91 - 39 = 52
p.Maria 39
p.Stanisław 52
p.S. był w wieku p.M. 52-39 = 13 lat temu bo:
52 - 13 = 39
13 lat temu p.Maria miała 39 - 13 = 26 lat = 52/2
i dopiero dla x + y =91 tpo zadanie ma sens
zmień 31 na 91 i będzie dobrze (popraw o bliczenia)
8 mar 21:28
Mariusz: no właśnie z tym 31 to jakieś głupoty wychodzą

a tak wogóle to ciekawe po ile oni
musiliby mieć lat żeby sie ożenić
8 mar 21:32
Basia: Otóż to ! prawo wyjątkowo pozwala 16-latkom, to 31 i tak za mało !
8 mar 21:42
USC:
Pani Kowalska np: 15 lat a pan Kowalski ; 16 lat
To małżeństwo małoletnie

8 mar 21:44
Basia: USC liczyć nie umie !
rok temu pani miała 14 lat i nie była dwa razy młodsza od 16-letniego pana
9 mar 02:52
lolka: aaaaa faktycznie

tam ma być że mają 91 lat
9 mar 20:39