Pewey: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−5)x+m−7=0 jest najmniejsza?
26 wrz 20:30
Vizer:
1) Δ>0
2) x12+x22 najmniejsza
26 wrz 20:32
Pewey: a m ma byc różne od 7 ?
26 wrz 20:34
Vizer: Z jakiej racji?
26 wrz 20:35
Pewey: Miałem gdzies w zad takie załozenie. czyli nie ma nic takiego?
26 wrz 20:37
Eta:
parametr "m" musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0
| | −b | | c | |
2/ x+12+x22 = (x1+x2)2 −2x1*x2 = ( |
| )2−2* |
| = b2−2c |
| | a | | a | |
zastosowałam wzory Viete
'a
f(m) = (m−5)
2−2(m−7) =......
jako odp: wybierz część wspólną obydwu warunków
powodzenia .... już sobie poradzisz
26 wrz 20:37
Pewey: mhm, dzieki
26 wrz 20:39