oblicz pierwiastki
Pewey: Przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) otrzymujemy wielomian Q(x)=x2 + 4x −14 oraz
resztę R(x)= −5. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x)
26 wrz 20:09
ICSP: w(x) = (x−1)(x2 + 4x − 14) −5 =
Wymnóż i policz pierwiastki.
26 wrz 20:19
Pewey: wychodzi mi x3+3x2−19x=10 i jakos nie moge tabelką pierwiastka znaleźć ; /
26 wrz 20:49
ICSP: widocznie źle przemnożyłaś.
(x−1)(x2 + 4x − 14) −5 = x3 + 4x2 − 14x − x2 − 4x + 14 − 5 = x3 + 3x2 − 18x + 9
Będą paskudne pierwiastki.
26 wrz 20:53
krystek: Ja jeszcze tłumacze to na liczbach :
13 :5 =2 i reszta 3 bo 13= 5*2 +3
W(x)

x−1)= Q(x) reszta −5 w(x)=(x−1) *Q(x) + Reszta
26 wrz 20:55
Pewey: przemnożyłem*

pomyliłem, liczyłem −15, zamiast −14..
26 wrz 20:56
ICSP: na pewno dobrze treść zadania przepisałeś?
26 wrz 21:02
Pewey: No tak.. tam było 8x
2.. i wychodzi 8x
3−4x
2−18x+9 i sie ladnie grupuje
26 wrz 21:08