eee
Bolejący: Jeden podpunkt prosiłbym o pomoc:
Rozwiąż układ równań:
1.)
∫3x −22y=77
∫3x2 −2y=7
26 wrz 20:06
ICSP: to są całki?
26 wrz 20:06
Bolejący: Funkcja wykładnicza
26 wrz 20:07
ICSP: a te operatory ∫ to tka jakby układ równań?
26 wrz 20:11
ICSP: no ale do roboty.
Z drugiego równania wyznacz 2y . Napisz co ci wyszło.
26 wrz 20:12
Bolejący: To jest klamra łącząca te dwa równanka
26 wrz 20:12
Bolejący: No wyznaczając 2y wychodzi 2y= 3x2 −7
26 wrz 20:14
ICSP: teraz podnieś obustronnie do kwadratu.
Pamiętaj że po prawej stronie bedzie wzór
(a−b)2
26 wrz 20:15
Bolejący: Czyli :
26 wrz 20:22
ICSP: nie
są wzory:
(ax)y = ax*y
Tutaj trzeba z tego skorzystać.
dla przykładu
(2y)2 = 2y*2 = 22y
26 wrz 20:29
ehhh: ale ja tu nie widzę bym mógł go zastosować gdyż nie ma takich samych podstaw
26 wrz 20:31
ICSP: 2y = 3x2 − 7
(2y)2 = (3x2 − 7)2
22y = (3x2 − 7)2
Teraz musisz skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia z prawej strony.
26 wrz 20:33
ehhh: | | x2 | |
czyli po prawo będzie 3 |
| − 42 x2 + 49  |
| | 4 | |
26 wrz 20:36
ICSP: | | x | |
ile to jest |
| * 2  |
| | 2 | |
7*2*3
x2 ≠ 42
x2
26 wrz 20:38
ehhh: ehh dobra zgłosze nieprzygotowanie jutro, dziękuje za poświęcony czas.
26 wrz 20:39
ehhh: Jakby miał ktoś chęci zrobienia całe to dla mnie, byłbym wdzięczny
26 wrz 20:51
ICSP: 2
2y = 3
x − 14 * 3
x2 + 49
teraz wstawiamy do pierwszego
3
x − 3
x + 14*3
x2 − 49 = 77
3
x2 = 9
x = 4
poradzisz już sobie z obliczeniem y ?
26 wrz 20:56
ehhh: y= 1
a miałbym pytanko

skąd się wzięło ...=9

26 wrz 21:05
26 wrz 21:06
ehhh: aaa ok ja to w głowie odejmowałem

dzięki
26 wrz 21:07