Wielomiany
Karlo: Witam, Mam do rozłożenia taki wielomian:
x3(x2−7)2 −36x − siedze juz troche nad tym i nic mi nie przychodzi do glowy, Prosze o pomoc
26 wrz 19:49
VEVO: x3(x−√7)(x−√7)(x+√7)(x+√7)−36x
26 wrz 19:54
26 wrz 19:57
VEVO: ja bym to wymnożył i sprowadził do tej postaci
x7−14x5+49x3−36x =x(x6 −14x4 + 49x2 −36)=
teraz horner lub dzielenie
26 wrz 20:01
Vax: Można pogrupować:
x3(x2−7)2−36x = x(x2(x2−7)2−36) = x((x3−7x)2−62) = x(x3−7x−6)(x3−7x+6) =
(x+3)(x+2)(x+1)x(x−1)(x−2)(x−3)
26 wrz 20:09
Karlo: oo dzięki

, Dobrze pomyslane z tym grupowaniem.
26 wrz 20:20
ada: | 3−3 | | 23 | | 6−2 | |
| x |
| x |
| = mam pytanie,ile to będzie? błagam! i |
| 3−2 | | 25 | | 6−5 | |
to wszystko jest na jednej kresce ułamkowej,tylko nie wiedziałam jak ją zrobić. PROSZE O
POMOC!
26 wrz 20:42