Wśród poniższych par liczb (x,y) wskaż tę, która spełnia równość: x/y = p{2} + 1
ASs: Wśród poniższych par liczb (x,y) wskaż tę, która spełnia równość: x/y =
√2 + 1
a) x = 2
√2 + 1 , y = 2
b) x = 1 , y =
√2 − 1
wiem, że odpowiedź jest b. I owszem zgadzam się z tym. Natomiast według moich obliczeń poprawna
jest tez odpowiedź a), bo przecież.
2
√2 +1 / 2 = skracam 2 z licznika i mianownika i zostaje mi
√2 +1 / 1 =
√2 + 1

?
ASs: zaczynam rozumieć.
Czyli jakby było 2
√2 / 2 to mógłbym to skrócić.
A jeśli jest 2
√2 + 1 / 2 to już nie, czyż tak?