Dane są wielomiany:
ASs: Dane są wielomiany:
W(x) = 3x
5 − 2x +2
v(x) = 2x
2 +3x − 3
Stopień wielomianu W(x) x V(x) jest równy:
Mógłby mi ktoś to obliczyć?

Ale prosiłbym nie podawać samego wyniku, tylko pokazac jak do tego dojść samemu.
Pozdrawiam!
26 wrz 19:26
ICSP: dodaj stopnie poszczególnych wielomianów do siebie.
26 wrz 19:29
exowny: W(x)*V(x) ⇒ (3x
5 − 2x + 2)(2x
2 + 3x − 3) , spróbuj

.
26 wrz 19:30
ASs: rozumiem.
Czyli mniej więcej:
x
5 x x
2 = x
7? Tak jest?
26 wrz 19:31
Mateusz: Co to jest stopień wielomianu masz podane tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/106.html
Ty zeby okreslic stopien swojego wielomianu musisz najpierw pomnozyc wielomiany w(x) i v(x) lub
nie musisz ich całych mnozyc tylko trzeba cos spostrzec sprobuj
26 wrz 19:31
Hiromi_Ise: Wykonaj mnożenie i najwyższa potęga w wyniku to stopień wielomianu.
26 wrz 19:31
exowny: Nie używaj znaku "x" jako mnożenia, wyraźniej jest przez użycie "*". Tak o to chodzi.
26 wrz 19:32
Hiromi_Ise: Oczywiście chodzi mi o mnożenie wileominu W(x) przez V(x)
26 wrz 19:32
Mateusz: spozniłem sie troche
26 wrz 19:32
ICSP: czy was do reszty *******
Masz twierdzenie:
"Jeżeli mnożymy dwa wielomianu o stopniach m i n powstanie wielomian o stopniu m+n"
Koniec.
Jak bardzo chcecie to sobie mnóżcie tylko nie widzę sensu.
26 wrz 19:33
Hiromi_Ise: W sumie racja, najszybciej i najłatwiej.
26 wrz 19:34
Mateusz: Ja podałem jeden sposob ale dodałem......nie musisz ich całych mnozyc tylko trzeba cos
spostrzec
26 wrz 19:38