PLANIMETRIA - trapez
O.: W trapezie ABCD przedluzono ramiona AD i BC az do przeciecia w punkcie S. Oblicz P△ DSC ,
jezeli P trapezu rowna sie 56 oraz BC = 5, AB =16 , DC = 12.
26 wrz 19:19
ICSP: Błąd.
Za dużo danych.
26 wrz 19:39
ICSP: Eta 72
26 wrz 19:39
O.: tak, wynik znam

ale jak do tego dojsc?
26 wrz 19:43
ICSP:

no i zaczynamy.
|BC| = 5 jest niepotrzebną informacją.
| | CD | | 3 | |
Δ = SDC podobny do Δ SAB w skali k = |
| = |
| |
| | AB | | 4 | |
Skoro dwa trójkąty są podobne w skali k stosunek ich pól jest równy k
2
| | poleΔ SDC | |
k2 = |
| |
| | pole Δ SAB | |
reszta twoja.
26 wrz 19:53
O.: Dzięki Ci, bo jesteś wielki <3
26 wrz 19:55
ICSP: jestem mniejszy od trzech
26 wrz 19:56
O.: yyy...

uwierz mi, ze nie to mialam na mysli...
26 wrz 20:00
ICSP: wiem co oznacza <3
26 wrz 20:06
O.: Chyba mnie za bardzo poniosło... Nie jesteś aż taki duży
26 wrz 20:09
ICSP: słabiutki jestem

Dopiero się uczę.
26 wrz 20:11
O.: Ja też, dlatego nie mam czasu na dłuższą rozmowę z osobnikiem mniejszym od trzech...

"Rośnij
duży", do zobaczenia
26 wrz 20:15
Eta:
nauka nie poszła w las
ICSP .... jesteś > 6
26 wrz 20:59
ICSP: nie poszła nie poszła

Kto mnie nauczył używać skali podobieństwa do większości zadań?
Oczywiście
Eta
26 wrz 21:01
Eta:
26 wrz 21:02
ICSP: Ja jeszcze pamiętam jak siedziałem nad tą planimetrią. Od lutego do kwietnia robiłem zadania aż
pewnego kwietniowego popołudnia zaskoczyło
26 wrz 21:04
Eta:
Dobrze że nie jesteś kobietą
26 wrz 21:05
ICSP: Czemu?
26 wrz 21:07