matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
50.000.000 milinów nagrody ! (dodaje liczby pewniaki na jutro na dużego lootka )
TMR:
1
Wyznacz wartość parametru a wiedząc,że liczba −3
jest rozwiazaniem równania
2
x−1
=3
x+a
26 wrz 19:11
Grześ:
1
podstawiasz pod x=−3
i liczysz a:
2
1
−3
−1
2
=3
1
−3
+a
2
....... a=.....
26 wrz 19:13
Grześ:
a 50 mln mi nie potrzebne... jeszcze bym wydał na jakieś głupoty
26 wrz 19:14
TMR:
ok ziomek ale jak cos to nagrodę daje { 1,2,3,4,5,6 } to są szcześliwe liczby
Dzieki
26 wrz 19:23