korzystając z danych w trójkącie na rysunku powyżej muszę obliczyć wysokość z dokładnością do
0,1 cm. jak by co, to tam powinno być 200 i 310, a ułamek jest do przeciwprostokątnej.
odpowiedź to 3,3 cm. proszę o pomoc w policzeniu tego
Strzałka to przyprostokątna przy 310
dane α = 21o , β = 31o b = 434
w trójkącie suma kątów jest równa 180o
α + β + γ = 180o
γ = 180 − α − β = 180 − 21 − 31 = 128o
suma kątów przyległych wynosi 180o
γ + δ = 180o
δ = 180 − γ = 180 − 128 = 52o
w trójkącie prostokątnym ΔCAO
| h | |
= sinδ = sin 52o
| |
| b |