Kombinatoryka
abrakadabra: 7 osob A B C D E F G ma zajac 7 sasiednich miejsc w jednym rzedzie. na ile sposobów mogą one
usiasc tak aby:
a) osoby D, E siedzialy obok siebie w dowolnym porzadku
b) osoby A, B, C siedzialy obok siebie w dowolnym porzadku
c) miedzy osobami F, G siedzialy tylko dwie osoby
d) miedzy osobami F, G siedzialy co najmniej cztery osoby
26 wrz 18:07
Vizer: a)6*2!*5!=
b)5*3!*4!=
c)4*2!*5!=
Dalej rób sam, bo muszę lecieć
26 wrz 18:12
Trivial:
a) potraktuj osoby D, E jako jedną
konglomerację osób [tak bardzo ładne słowo − nie mogłem
się oprzeć].

Mogą one siedzieć na 2! różnych sposobów. Pozostało 6 osób, które mogą
siedzieć na 6! sposobów.
odp.: 6!*2!
26 wrz 18:12
Vizer: Jaka polszczyzna

Dobra lecę za godzinę będę
26 wrz 18:13
Trivial:
b) analogicznie jak poprzednio.
odp.: 3!*5!.
26 wrz 18:16
abrakadabra: w d) rozumiem ze bedzie 2*2!*5! ?
26 wrz 18:17
Trivial:
c) i d) już są troszkę trudniejsze.
26 wrz 18:27
Trivial:
Ja bym zrobił tak:
c) Tworzymy czteroosobową OSOBĘ.
F __ __ G
G __ __ F
2! możliwości ustawienia osób F,G.
Wybieramy do nich dwie inne osoby:
2!*5*4
I traktujemy tą grupkę jako jedną osobę.
Czyli:
2!*5*4*4!
d) Dwa przypadki. Albo siedzi 4 osoby, albo 5 między F i G
1) F __ __ __ __ G
2!*5*4*3*2 = 2!*5!
Pozostało wybrać miejsce dla ostatniej osoby:
2!*5!*2!
2) F __ __ __ __ __ G
2!*5!
I tyle, bo już nie ma więcej osób.
A zatem:
2!*5!*2! + 2!*5! = 5!(4+2) = 6!.
Mogą być błędy, kombinatoryka to nie jest moja najmocniejsza strona.
26 wrz 18:33