Proszę o pomoc..
PN: Hejka

Mam zadanie z ciągu geometrycznego i nie wiem jak się za to zabrać

Może ktoś
pomoże i potłumaczy?

Facet wpłaca na konto 1000zł co miesiąc, przez cały rok, po czym wybiera całą kwotę.
Oprocentowanie 12%
Kapitalizacja 1,01%
Jaką kwotę wypłaci po 12msc?
Ech.. .__.
Nie wiem co potraktować jako q... Albo jak policzyć to q...
8 mar 20:09
Basia:
tu chodzi o procent składany
Kn = K(1 + p/100m)nm
u Ciebie:
K = 1000
p = 12
m = 12 (bo kapitalizacja jak rozumiem następuje co miesiąc)
n =1
czyli
Kn = 1000*[ 1+ 12/(100*12) ]12 =
1000*(1,01)12
zastrzegam się, że nie jestem pewna czy prawidłowo odczytałam tę informację o
kapitalizacji
8 mar 21:38
PN: Dziękuję
8 mar 22:31