Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości p{10} cm i krótszej p
Pauluś: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości √10 cm i krótszej przekątnej
równej 2 cm. Krótsza przekątna graniastosłupa jest równa 4 cm. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
26 wrz 17:50
dero2005:

dane: a =
√10 cm, f = 2 cm, k = 4 cm
obliczmy dłuższą przekątną rombu (podstawy)
(
d2)
2 + (
f2)
2 = a
2
d
2 = 36
d = 6 cm
obliczamy pole podstawy
| | d*f | | 6*2 | |
Pp = |
| = |
| = 6 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
obliczamy wysokość h
h =
√k2 − f2 =
√42 − 22 =
√12 = 2
√3 cm
obliczamy objętość graniastosłupa
V = P
p*h = 6*2
√3 = 12
√3 cm
3
26 wrz 18:14
Pauluś: dziekuje
26 wrz 18:52