Wykaż
Kaja: Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba (〖10n+8)/9 jest naturalna
Plissssss hilfe:(:(
26 wrz 17:25
Vax: Zauważ, że 8 = −1 + 9 i skorzystaj ze wzoru an−1 = (a−1)(1+a+a2+..+an−1)
26 wrz 17:31
Kaja: jestem w gimnazjum a tu nie ma takich wzorów:(
26 wrz 17:34
26 wrz 17:35
Vizer: Zadanie proste liczba 10n ma postać: 100000...0000.
10n+8 ma postać: 100000...0008.
Czyli liczba 10n+8 jest podzielna przez 9, bo suma cyfr jest podzielna przez 9.
26 wrz 17:37
Vax: Popatrz na to tak, że możesz zaskoczyć nauczyciela pozytywnie znajomością takiego wzoru

No
ale jeżeli nie chcesz.. To może uzasadnij to słownie:
| | 10n+8 | | 10n−1+9 | | 10n−1 | |
,,Zauważmy, że |
| = |
| = |
| +1 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
Wystarczy więc pokazać, że 9 | 10
n−1. Zauważmy jednak, że 10
n = 100000...00000, czyli po
odjęciu od tej liczby 1 otrzymamy liczbę postaci 999999....999999, aby liczba dzieliła się
przez 9 suma jej cyfr musi się dzielić przez 9, tutaj mamy sumę n dziewiątek, co oczywiście
będzie podzielne przez 9, cnd."
26 wrz 17:40
Kaja: dziękuję bardzo
26 wrz 17:41
Julia: wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 10n+8/9 jest naturalna
24 wrz 15:02
Basia: podstaw n=2 i przekonaj się czy to prawda
24 wrz 15:45